fbpx
Artikel

Maatwerk ventilatie in Amsterdamse school

Het St. Ignatius gymnasium in Amsterdam is een oud schoolgebouw met hoge duurzaamheidambities en strenge ventilatie-eisen. Het gebouw kreeg een maatwerk installatie, waarbij creatief omgesprongen moest worden met de ventilatiekanalen.  

Het St. Ignatiusgymnasium in Amsterdam Oud-Zuid, dat bestaat uit een oudbouw uit de jaren ’50 en een nieuwbouwgedeelte heeft naast na-isolatie een nieuwe verwarming- en ventilatie-installatie gekregen. Verantwoordelijk adviseur is Galjema. Installateur was Homij Technische Installaties. Het gebouw heeft nu energielabel A.

 

Ventilatie

Voor zowel bestaande bouw als nieuwbouw waren de inbouwmogelijkheden van de ventilatievoorzieningen beperkt. Horizontale distributie van de ventilatielucht boven systeemplafonds bleek veelal onmogelijk. In de bestaande bouw konden horizontale inblaaskanalen niet worden weggewerkt omdat de architect de oorspronkelijke hoge plafonds in de lokalen zichtbaar wilde houden. En in de nieuwbouw zouden grote sparingen voor de ventilatiekanalen door de constructiebalken de constructie teveel verzwakken.

 

Luchtbehandeling

2) Technische ruimte met de lbkDe oplossing bleek een verticaal luchtdistributiesysteem met schachten in de gang. In de bestaande bouw zijn twee technische ruimtes voor de luchtbehandelingkasten (LBK’s) gemaakt, één in de kelder en één op zolder. Vanuit de technische ruimtes lopen schachten met toevoer- en afzuigkanalen naar boven of beneden. De centrale gang loopt midden door de oudbouw met links en rechts lokalen. Aan weerszijden van de gangen lopen bouwkundige koven met daarin de luchttoevoerkanalen. In elk lokaal is een aftakking gemaakt op het luchttoevoerkanaal in de kolf en via een groot wandrooster verdwijnt de verse lucht in het lokaal.  Per lokaal is slechts één wandrooster gebruikt, terwijl de ventilatie-eisen uit het Bouwbesluit flink zijn verhoogd met een factor 1,5. In plaats van de gebruikelijk 600 m3/h voor een gemiddeld leslokaal wordt er nu –afhankelijk van de grootte van het lokaal- zo’n 800 tot 900 m3/h geventileerd. Deze forse luchtdebieten moet een gezond binnenklimaat, met lage CO2-waardes garanderen.

 

Afzuigkanalen

De afzuigkanalen lopen in de oudbouw wel via een horizontaal kanaalstelsel boven het systeemplafond van de gangen. Dezelfde oplossing met verticale luchtdistributie is eveneens toegepast in het nieuwbouwgedeelte, want ook hier bleek de montage van horizontale kanalen onmogelijk vanwege de sparingen in constructiebalken. Op zolder staan vier luchtbehandelingkasten en de toevoer- en afzuigkanalen zakken in vier schachten naar beneden. Per schacht wordt steeds een klein deel horizontaal afgetakt naar de lokalen toe om deze te voorzien van toevoerlucht en afzuiging.

 

Warmtepomp

Het gebouw bevat ook een warmtepomp in combinatie met een ondergrondse Warmte- en Koudeopslag installatie (WKO). De nieuwbouw wordt volledig met vloerverwarming verwarmd en/of gekoeld, in het bestaande schoolgebouw zijn soms ook radiatoren en convectoren geplaatst. De radiatoren en convectoren hebben een eigen cv-circuit op hoogtemperatuur met een gasgestookte HR-ketel.

 

De volledige reportage over dit project leest u in de vernieuwde Installatie en Sanitair. Voor een gratis proefnummer klik hier.

Tekst en foto’s: Richard Mooi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.