fbpx
Artikel

Belastingdiensten waar ook ter wereld zijn over het algemeen niet bijzonder geliefd. Toch heeft de Britse belastingdienst HM Revenue and Customs tenminste één goede vriend: het milieu. Want door de inzet van het ABB Cylon BMS-systeem en ABB Cylon HVAC Smart Building Solutions wordt de energie-efficiëntie van de kantoorgebouwen van de dienst gewaardeerd als ‘zeer goed’ volgens BREEAM.

Sinds kort brengt ABB de ABB Cylon HVAC Smart Building Solutions op de Nederlandse markt. Aan de hand van een aantal internationale case studies worden de voordelen en mogelijkheden hiervan toegelicht. In dit artikel wordt ingegaan in de mogelijkheden die het systeem biedt voor HM Revenue and Customs.

HM Revenue and Customs

Eind jaren negentig begon HM Revenue and Customs (HMRC) aan een uitgebreide herontwikkeling van 12 locaties binnen het Tyne- en Wear-gebied in Noord-Oost Engeland. De nieuwbouw omvat meer dan 2 miljoen vierkante meter en is een belangrijk administratief centrum voor het Verenigd Koninkrijk. Meer dan 16.000 medewerkers zijn hier werkzaam; daarmee is het één van de grootste werkgevers in het noordoosten van Engeland.

Integratie duurzame milieuontwikkeling

Voorafgaand aan de nieuwbouw werden doelstellingen samengevat waaraan de te ontwikkelen kantoorgebouwen moesten voldoen. Eén van de belangrijkste doelstellingen daarbij was de integratie van duurzame milieuontwikkeling in de dagelijkse bedrijfsvoering. De impact op de dagelijkse gang van zaken moest daarbij tot een minimum worden beperkt. Dat heeft uiteraard gevolgen voor de ontwikkeling van het vastgoed én voor het lopende beheer en onderhoud waarvoor het bedrijf Interserve FM verantwoordelijk is.

Het HMRC-terrein is opgedeeld in vier verschillende locaties, waarvan de twee grootste Benton Park View en Tyne View Park zijn. Hier bevinden zich respectievelijk 15 en 9 gebouwen. De 24 gebouwen worden beheerd door het ABB Cylon BMS. Bij de keuze voor het BMS en andere Cylon producten speelden de hoge eisen ten aanzien van energie-efficiëntie een belangrijke rol. Met de inzet hiervan moest een BREEAM-waardering ‘Zeer goed’ zeker worden gesteld.

Uitgebreide energiemetingen

De Benton Park View-kantoren zijn voorzien van verdringingsventilatie. De hoofdgebouwen hebben een centraal atrium van vier verdiepingen hoog en zijn verdeeld in vier aparte ventilatieruimtes met eigen luchtbehandelingskasten. Op elke verdieping wordt lucht aangezogen via het plenum aan het plafond; langs de glasoppervlakken zijn radiatoren aangebracht die voor verwarming zorgen. Op de locatie worden uitgebreide energiemetingen uitgevoerd om de vereiste energie-efficiëntie te kunnen bieden. Er zijn bijvoorbeeld 16 elektrische meters per blok, die via Modbus met het BMS zijn verbonden. Deze interface garandeert niet alleen de grootst mogelijke betrouwbaarheid voor de metergegevens, maar bespaart ook op de bekabelingskosten omdat dezelfde kabel alle meters verbindt met de net-communicatiecontroller.

Integratie 800 VAV-controllers

Op Tyne View Park zijn 800 ASIC VAV-controllers geïnstalleerd. Dit OEM-systeem van een derde partij werd volledig in het ABB Cylon- systeem geïntegreerd. De totaaloplossing die zo ontstond, onderscheidt zich op een groot aantal punten van het oude BMS-systeem dat slechts zeer beperkte informatie bood. Dat maakte bemoeilijkte onder meer een effectief beheer. Het geïntegreerde ABB Cylon-BMS daarentegen biedt Interserve het gewenste niveau van beheer om hoogwaardige service te leveren.

BMS: Centrale monitoring

De vier verschillende HMRC-locaties zijn op verschillende manieren verbonden met een centrale BMS-monitoringlocatie. Door deze centrale monitoring is er niet meer bij elk gebouw specialistisch geschoold personeel nodig In feite worden alle 24 gebouwen vanuit de centrale helpdesk beheerd door Interserve FM. Speciaal voor de monitoring ontwierp het bedrijf Astral Control Services een intuïtieve grafische interface. Facilitaire medewerkers kunnen hiermee eenvoudig gebruik te maken van de bewakingsoplossing zonder daarvoor echte BMS-experts te hoeven zijn.

Sturen op energie-efficiëntieprestaties

Op beide campussen voorziet het ABB Cylon-systeem de helpdesk medewerkers van de nodige informatie. Hiermee kunnen zij de energie-efficiëntieprestaties van de kantoorgebouwen nauwkeurig monitoren. Door de mogelijkheden van de ABB Cylon-producten voor monitoring én beheer kan snel worden ingegrepen wanneer de energie-efficiëntieprestaties achterblijven. Door het aanscherpen van strategieën kan zo eenvoudig aan de klanteisen ten aanzien van energie-efficiëntie worden voldaan. Tegelijkertijd kan rekening worden gehouden met andere klanteisen om hun toekomstige KPI’s te bereiken.

Glasvezel en CAT5

Het ABB Cylon-systeem dat door HMRC wordt ingezet, maakt gebruik van een 100Mbs-netwerk. Het oude BMS-systeem op locatie was gebaseerd op een op maat gemaakte RS485-netwerk waarvan de communicatie voor de nodige prestatieproblemen zorgde. Voor de 15 kantoorgebouwen op Benton Park View is glasvezel geselecteerd. De geografische omvang en de spreiding van de kantoren over deze locatie maakten het gebruik van glasvezel mogelijk. Bij Tyne View Park is daarentegen gebruik gemaakt van CAT5-bekabeling.

Voorkomen kritieke situaties

Faciliitair dienstverlener Interserve heeft onder meer als opdracht om voor een comfortabel klimaat te zorgen. Daartoe moeten gedurende de openingstijden van de kantoorgebouwen de temperatuurparameters streng worden bewaakt en gehandhaafd. Ook voor andere serviceaspecten zijn vergelijkbaar kritieke prestatie-indicatoren (KPI’s) gedefinieerd. Hierbij kan worden gedacht aan de responstijden bij oproepen en de tijd die nodig is om de gemelde problemen te verhelpen.

Om het monitoren van en sturen op deze KPI’s zoveel mogelijk te ondersteunen, onderzocht systeemintegrator Astral alle alarmen zorgvuldig. Uit deze analyse volgden 12 kritische alarmtypes die vervolgens door het bedrijf werden geselecteerd. Zo is bijvoorbeeld één uitgevallen verwarmingsketel niet kritisch voor het handhaven van de KPI’s zolang er drie andere beschikbaar zijn. Maar zodra er twee ketels tegelijk uitvallen, wordt dit als kritisch beschouwd; met slechts twee ketel kan het namelijk moeilijk zijn om terug te keren naar de optimale temperatuur voor de ochtendstart.

ABB Cylon HVAC Smart Building Solutions

Met ABB Cylon HVAC Smart Building Solutions zijn alle E- en W- installaties eenvoudig te integreren. De oplossing is 100% merkonafhankelijk, want het verwarmings-, ventilatie- en klimaatregelingssysteem is gebaseerd op open ABB Cylon BACnet-oplossingen. Alle E- en W-installaties in het gebouw zijn slim met elkaar verbonden: de verlichting met de zonwering, en die op zijn beurt met de airconditioning. Dit weer in combinatie met de positie van de ramen en de schaduw, die op hun beurt met de airconditioning, en die weer met het openen van de ramen.
ABB Cylon BACnet of ABB i-bus KNX verbindt functioneel alle gegevens om alle functionaliteiten intelligent te benutten. En dat maakt de mogelijkheden voor energiebesparing, meer comfort en veiligheid bijna eindeloos.

ABB Cylon verbindt de individuele systeemsensoren en verzamelt de data van alle E- en W-installaties. Voor het beheer en de presentatie wordt gebruik gemaakt van slechts één control-unit. Wanneer deze oplossing gecombineerd wordt met het ABB i-bus KNX-portfolio voor gebouwautomatisering, de ABB energiemeters, ABB noodverlichting en HVAC-aandrijvingen ontstaat een volledig gekoppeld Smart Building systeem. Dat geeft facility managers meer grip en overzicht en zorgt voor minder energieverbruik en onderhoud.

https://cylon.com/nl/referenties/hm-revenue-and-customs.html