
Het populaire tapwatercirculatiesysteem Smartloop Inliner van marktleider Viega krijgt concurrentie van Henco Eco-line. Dit systeem is echter helemaal van kunststof. Met één extra component wordt het kunststof leidingsysteem Henco Size een compleet circulatiesysteem.
Trend
Er is steeds meer vraag naar dergelijke systemen, vooral bij renovatie. Systemen met een inwendige retourleiding leiden tot minder transportverlies, zijn doorgaans eenvoudig te monteren en nemen weinig ruimte in beslag.
Henco Eco-line is gebaseerd op het kunststofleidingsysteem Super Size (leverbaar in 40, 50, 63 en 75 mm) dat werkt met een multilayerbuis in combinatie met beugel- en persfittingen. Eigenlijk is er maar één component aan toegevoegd, de zogenaamde basisplaat. In deze messing appendage bevindt zich de exit-koppeling van het verwarmde tapwater en wordt de retourleiding weer uitgekoppeld. De retourleiding bestaat uit een standaard Henco Pex-leiding van 16 mm. Die wordt gewoon door de multilayerleiding van Super Size geduwd. Een speciaal eindstuk waar de retourleiding aan wordt bevestigd, en waar het water in de binnenbuis stroomt, ontbreekt. De binnenleiding blijft gewoon los hangen op het einde van de hoofdleiding. De buitenbuis is uitgevoerd met een aluminium kern. Het systeem van Henco onderscheidt zich ten opzichte van Viega en Geberit doordat er grotere diameters beschikbaar zijn. Vooral aan het begin van de stijgleiding bij hoge gebouwen, kan dat van pas komen.
Wat minder bekend is dat Geberit ook een Inliner-systeem heeft, zowel in RVS (Mapress) als kunststof (Mepla). In Mapress is het beschikbaar in twee diameters: 28 en 35 mm, terwijl Mepla nog een maatje groter gaat, tot 40 mm. Bij Geberit bestaat het systeem uit iets meer componenten dan het systeem van Henco. Naast het aansluitstuk met de warmwateraanvoer en retourleiding, bestaat het systeem uit een soort lipje die helemaal bovenin op de retourleiding wordt gestoken en een speciale PEX-binnenbuis van 14 mm. Het lipje zorgt ervoor dat de retourleiding op zijn beginpunt precies in het midden van de buitenbuis blijft zitten en ook niet door zijn eigen gewicht naar beneden zakt. Volgens Geberit is dit het enige systeem waarbij de binnenbuis later vervangbaar is. “Het wordt met name bij renovaties toegepast waarbij ruimtebesparing een thema is.”
Voorloper
Viega geldt als de voorloper van Inliner. Al meer dan 10 jaar bestaat het systeem Smartloop Inliner, voor Profipress (koperen buis) en Sanpress Inox (RVS-buis). Het inkoppelstuk is er alleen voor de leidingdiameters 28 en 35 mm. Wel kan er daarna en verloop naar grotere leidingdiktes plaatsvinden, maximaal 54 mm. De binnenliggende smartloopleiding van PB heeft een diameter van 12 mm. Bij Viega Inliner is er wel een speciaal eindstuk dat bovenin wordt gemonteerd en dat ervoor zorgt dat het retourwater in de binnenhuis terecht komt. Kunststofleidingproducent Georg Fischer heeft in het verleden ook in een Inliner-systeem verkocht, maar heeft dit systeem van de markt gehaald.
- Minder warmteverliezen
- Minder pompenergie
- Door opwarming van retourwater kan aanvoertemperatuur lager zijn
- Snellere montage
- Minder buis te isoleren
- Schacht wordt minder warm
- Klein EPC-reductie (indien gelijkwaardigheidsverklaring beschikbaar is)
Nadelen:
- Meestal iets hogere materiaalkosten
- Niet iedere gebouwbeheerder wil kunststof in sanitaire installaties (binnenbuis is altijd van kunststof)
- Lastiger om lekkages te verhelpen