fbpx
Artikel

Ondernemers kunnen sinds 1 juli tot het einde van 2013 maximaal de helft van nieuwe investeringen direct afschrijven en van de belasting aftrekken.  

Door hun belastingafdracht uit te stellen, ontstaat  meer investeringsruimte. a 400 miljoen euro. Het Centraal Bureau voor de Statistiek liet eerder al weten dat de bedrijfsinvesteringen in het eerste kwartaal van 2013 met bijna 8 procent daalden. Voor heel 2013 verwacht het planbureau zelfs een krimp van 10 procent. “Zorgwekkend”, vindt minister Kamp van Economische Zaken. Samen met staatssecretaris Weekers van Financiën stelde hij daarom de regeling voor willekeurige afschrijvingen voor. “Dankzij deze regeling kunnen bedrijven hun belastingafdracht in 2013 met een aantal jaren uitstellen. Dat levert financiële armslag op en schept mogelijkheden om juist nu te investeren. Daar profiteren de ondernemers van, maar ook de Nederlandse economie als geheel.”

 

Willekeurige afschrijving

Zowel ondernemers die vennootschapsbelasting als ondernemers die inkomstenbelasting  betalen kunnen gebruik maken van de regeling voor tijdelijke willekeurige afschrijving. Ingaande per 1 juli en met een looptijd tot eind 2013. Bedrijfsinvesteringen die in de tweede helft van dit jaar plaatsvinden, kunnen eenmalig tot maximaal de helft willekeurig worden afgeschreven.

 

Voor 2016 in gebruik

Willekeurig afschrijven betekent dat een ondernemer het eerste jaar zelf bepaalt hoeveel van de investering van de belasting wordt afgetrokken. Voorwaarde is wel dat de investering – bijvoorbeeld een machine – vóór 1 januari 2016 in gebruik wordt genomen. De hoeveelheid belasting blijft hetzelfde. De regeling levert het bedrijfsleven in 2013 en 2014 samen een liquiditeitsvoordeel op van 400 miljoen euro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.