fbpx
Artikel

Werkgevers nemen maatregelen om kantoren veilig in te richten zodat coronabesmettingen zoveel mogelijk worden voorkomen. Veel ingezette materialen zijn van plastic dat eveneens voor de gezondheid niet bevorderlijk is. Het kan anders. Zowel veilig als met duurzame materialen.

De ondernemer die momenteel op zoek is naar een kantoor om te huren, kan maar beter meteen met een kritische blik kijken naar de mogelijkheden deze coronaproof te maken. En dan het liefst ook nog duurzaam, zowel qua inrichting als voorzieningen.

Clean desk policy

Laten we beginnen met het coronaproof inrichten en houden van kantoorruimten. Een clean desk policy is een eerste vereiste. Dat wil zeggen dat alle kantoormeubelen en accessoires regelmatig schoon moeten worden gemaakt. Of het nu een vaste plek van iemand is of een flexplek, hygiëne staat voorop. Flexplekken lijken overigens niet meer van deze tijd te zijn, gezien de pandemie. Maar dat begrijpt iedereen.

Verder met de schoonmaakwoede. Bij bureaustoelen moeten met name de armleuningen en een eventuele hoofdsteun spic en span zijn en worden gehouden. Het bureauoppervlak en de greepjes van de bureauladen eveneens. Handen wassen en ontsmettingsmiddelen aanbieden zijn natuurlijk ook noodzakelijk.

Ook vergaderruimten moeten daaraan geloven, waar in de meeste gevallen de stoelen rond de vergadertafel alsmaar door anderen worden gebruikt. Sowieso is het raadzaam minder vergaderstoelen neer te zetten, zodat deze op minimaal anderhalve meter afstand van elkaar kunnen staan. Online vergaderen blijft het meest veilig, maar het is voor te stellen dat dat niet altijd gewenst of mogelijk is.

Ruimte

Naast een goed ventilatiesysteem is het aan te raden de kantoorruimte goed te luchten. Er is gesteggel geweest over of het openzetten van deuren en ramen de kans op een coronabesmetting vermindert, maar volgens de laatste berichten lijkt dat goed te werken. Hoe het ook zij, frisse lucht kan zeker geen kwaad.

Een andere maatregel is de verkeersstroom in een kantoorpand. Als het mogelijk is, is het belangrijk om afstand te houden en kan een looproute met stickers worden uitgezet. Zo min mogelijk elkaar in dezelfde richting tegenkomen is het advies. Dat komt neer op zoveel mogelijk eenrichtingverkeer. Vooral op deze maatregel moet een kantoorpand ingericht zijn en genoeg ruimte bieden. Wie op zoek is naar een kantoorpand kan daar maar beter meteen rekening mee houden.

Duurzame materialen

Duurzaamheid is een ander aspect dat zeker een rol speelt in de huidige kantoren. De plastic soep is niemand onbekend. De beelden van bergen van plastic in zee staan op ons netvlies geprint. Onze omgeving wordt er niet schoner op en de wereld niet mooier. De Unctad (VN-conferentie voor Handel en Ontwikkeling) berekende dat driekwart van het plastic voor de bestrijding van het covid-19 virus op stortplaatsen en in zee terecht komt. Gevolg: nog meer plastic troep en een schade die oploopt tot in de miljoenen.

Naast dat we gewoonweg onze gebruikte mondkapjes niet op straat moeten gooien, staat als een paal boven water dat we voor andere materialen moeten kiezen als het gaat om de bestrijding van het virus en het tegengaan van besmettingen. Zo staan er op kantoren soms schermen tussen bureaus, die maar beter niet van plastic ofwel plexiglas kunnen zijn. Biologisch afbreekbare of goed te recyclen materialen die het plastic kunnen vervangen zijn een must. Denk aan natuurlijk rubber, natuurlijke vezels, papier en karton, of PETkunststof. Dit is volledig van gerecycled materiaal gemaakt en is opnieuw recyclebaar. Op deze manier wordt het coronaproof inrichten van kantoren een stuk gemakkelijker én gebeurt het op een duurzame manier.

Liever werken op kantoor dan thuis

Op deze wijze kunnen werknemers uiteindelijk ontspannen en veilig naar kantoor zonder de angst voor besmetting. Veel werknemers blijken daar immers behoefte aan te hebben. Thuiswerken lukt in veel gevallen prima, maar de sociale interactie wordt gemist. Daarom is het werken op een kantoor niet zomaar verdwenen en kiest menig ondernemer ervoor om samen met de medewerkers in een bedrijfspand te werken.