fbpx
Artikel
monteur elektrotechniek

Een wereld zonder elektrotechniek is niet meer te bedenken. Elektromonteurs spelen een belangrijke rol binnen onze maatschappij. Hunker jij naar een carrièreswitch? Of zie je jezelf als monteur elektrotechniek? Lees dan verder.

Ons leven bestaat tegenwoordig voor een groot deel uit elektrotechniek, zowel op werk als in het privéleven. Denk maar eens aan je werklaptop opladen, series kijken op de bank of naar de bioscoop gaan. En werkt het een keer niet – geen internetverbinding bijvoorbeeld – dan ontstaat er paniek. We kunnen namelijk niet meer zonder.

De werkzaamheden van een monteur elektrotechniek

Als monteur elektrotechniek ben je de redder in nood wanneer er een probleem is met elektrotechniek. Het elektriciteitsnetwerk ligt door heel Nederland heen en verzorgt in duizelingwekkend veel gebouwen alles dat te maken heeft met elektriciteit. Elektrotechnici houden zich onder andere bezig met het installeren van allerlei elektrotechnische installaties. Denk hierbij aan verlichting, beveiligingsinstallaties, communicatie-installaties en verscheidene licht-/krachtinstallaties. Daarnaast ben je verantwoordelijk voor het correct aansluiten van bekabeling, oplossen van vervelende storingen en het onderhoud van verschillende verdeelinrichtingen. 

Elektrotechnici kunnen op uiteenlopende locaties opgeroepen worden. De ene dag in een ziekenhuis een storing in het communicatiesysteem aan het oplossen, de volgende dag sta je in een school. Overal waar elektriciteit gebruikt wordt, bestaat de kans dat er iets misloopt. Wanneer dit gebeurt binnen zorginstellingen of andere grote bedrijven die meedoen aan een productieproces, kan dit een grote klap zijn voor de samenleving. Daarom is het van uiterst belang dat de gespecialiseerde elektromonteurs altijd klaar staan om te hulp te schieten. 

Wat breng jij mee?

  • Om monteur elektrotechniek te worden, is vaak minimaal (mbo)vak-diploma vereist in de richting van elektrotechniek.
  • Ook een B-rijbewijs is meestal verplicht, aangezien je op diverse plekken door Nederland opgeroepen kan worden.
  • Qua eigenschappen is het belangrijk dat je goed overzicht kunt houden en stressbestendig bent. Werken met elektrotechniek kan ontzettend gevaarlijk zijn, maar als je weet wat je doet en altijd het overzicht behoudt, kun je de lastigste problemen oplossen. 
  • Jouw baan als monteur elektrotechniek bestaat voor het grootste gedeelte uit het installeren, aansluiten, aanleggen van kabels, verdeelinrichtingen, verlichting, stopcontacten en verlichtingsinstallaties.
  • Daarnaast houd je je gedeeltelijk ook bezig met wat administratieve werkzaamheden, externe contacten, intern overleg en het plannen van afspraken. Daarom vormt helder en duidelijk kunnen communiceren een sterke basis binnen het vakgebied. 

Monteur elektrotechniek een specialistisch vakgebied met veel mogelijkheden. Is deze baan iets voor jou? Er staan altijd vacatures open voor talenten op het gebied van elektrotechniek.