fbpx
Artikel

Monument van energielabel G naar A

Een monumentaal pand in Gouda is toepassing van onder meer goede isolatie, een ketel met lucht/water-warmtepomp en vloerverwarming getransformeerd van energielabel G naar A. Het pand was fors gedateerd en werd helemaal gestript om aan de hedendaagse woon- en energie-eisen te voldoen.  Van binnenuit werden de steensmuren van metalstudwanden voorzien waarachter een dikke laag minerale wol de kou voortaan buiten zou houden. Verantwoordelijk installateur is Amteq uit Gouda, een jong bedrijf dat zich hiermee direct ontpopt tot renovatiespecialist.

 

 

ins0111project2 klein 1 kolom Amteq Gouda Combinar is in een kast met geluidsdempende deur gemonteerd

Koeling

Op installatiegebied kwam het adviesbureau met het advies om de Combinair van Daalderop te installeren, zowel in de nieuwbouw als renovatie. Deze HR-ketel heeft een klein lucht/water-warmtepompje ingebouwd (3 kW) dat werkt op mix van ventilatie- en buitenlucht en scoort extra in de EPC-berekening en energielabeling. Voor het hoogste rendement moet de Combinair aan vloerverwarming worden gekoppeld. De twee nieuwe huizen kregen overal vloerverwarming, maar in het monumentale pand bleek dat op de verdiepingen niet mogelijk. “Daar is alleen vloerverwarming op de beganegrond. Op de verdiepingen zijn radiatoren gekomen.” Achteraf had De Jager liever op de slaapkamers gekozen voor Jaga-convectoren met boostventilatoren, zeker toen de kopers later besloten om voor de Combinair met koelmogelijkheid te kiezen. Nu is de koelfunctie beperkt tot de vloer, dus alleen op de beganegrond.

 

 

Hoofdbrekens

Doordat de woning van binnen compleet werd gestript, op de vloeren na, was het niet zo moeilijk om het leidingenwerk onzichtbaar aan te brengen. Sanitairleidingen en aanvoer en retour van de verwarming werden zoveel mogelijk achter de metalstudwanden weggewerkt.  

 

Vloerverwarmingins011project5 klein Amteq Gouda vloerverwarming gemonteerd

De vloerverwarming werd door de mannen van Amteq zelf gelegd. Projectleider/werkvoorbereider Wria Shekhany koos daarbij voor vloerverwarming van het Duitse Zewotherm, dat net via een Nederlandse vertegenwoordiging op de markt is gekomen. Dat was een prettige kennismaking, vindt De Jager. De Nederlandse importeur leverde ook het legplan voor de vloerverwarming. De Combinair van Daalderop is op zolder in een dichte kast geplaatst. In eerste instantie zou het toestel dat door de ingebouwde compressor en krachtige ventilator niet geheel geluidsvrij is, open op zolder komen. “Als één van de eerste opmerkingen aan de aannemer hebben we gezegd: zet er een aparte kast met geluidsdempende deur omheen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.