fbpx
Artikel

Natuurlijke ventilatie via gebouwbeheersysteem

In het nieuwe gemeentehuis van Lansingerland worden de elektronisch gestuurde ventilatieroosters aangestuurd door het gebouwbeheerssysteem.  

Het nieuwe gemeentehuis van Lansingerland in Bergschenhoek is een transparant gebouw met glazen gevels. Licht en warmte komt onder ander via enkele kolossale koepels de complete centrale hal binnen. Om het klimaat gezond en leefbaar te houden is gebruik gemaakt van GlasMaxTronic voor natuurlijke ventilatie.

 

Communicatie

De GlasMaxTronic is een elektronisch gestuurd ventilatierooster, voorzien van duurzaam dempingsmateriaal, die teogepast kan worden geschikt is voor toepassing in situaties waar sprake is van een lichte geluidsbelasting. Een externe IQ-unit zorgt voor de communicatie tussen de roosters en het gebouwbeheerssysteem. Bovendien zijn er nog meer mogelijkheden en kan het rooster deel uitmaken van het DucoTronic System Wired, een volledig Vraaggestuurd Natuurlijk Ventilatiesysteem (VNV) dat ventileert op basis van CO2– en vochtmetingen. Op die manier opent en sluit het rooster zich op basis van CO2, een ideale graadmeter voor het binnenklimaat.

 

Spuifunctie

“De roosters werden ingebouwd op de koepels in het dak van het gebouw en brengen zo rechtstreeks verse lucht van buiten naar binnen. Ze worden aangestuurd door ons gebouwbeheerssysteem en gaan enkel open wanneer de temperatuur binnen boven de 23°C uitstijgt. De ventilatieroosters hebben dus een spuifunctie”, vertelt Arie Burger, die contractmanager is bij de gemeente Lansingerland en de werkzaamheden aan het gebouw van dichtbij opvolgde.

 

Architectuur

Het nieuwe gemeentehuis van Lansingerland in Bergschenhoek is een architectonisch pareltje. Het gebouw, een ontwerp van de hand van Hans van Heeswijk architecten, werd opgevat als een buitenhuis op een landgoed en bestaat uit een bestuurshuis die voor alle publiek toegankelijk is en een kantorenhuis waar 400 mensen werken. Het gemeentelijk kantoorgebouw opende  haar deuren in augustus 2012. De bouw zelf nam ongeveer twee jaar in beslag. Tijdens het ontwerp werd ook duurzaamheid niet uit het oog verloren. Het gebouw maakt gebruik van warmte-koudeoplsag en liggen er zonnepanelen op het dak van de kantoorvleugel. De witte kunststof dakbedekking zorgt voor een weerkaatsing van het zonlicht, zodat het gebouw niet al te fel opwarmt. Een dikke isolatielaag voorkomt dat er warmte verloren gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.