Standleiding krijgt nieuwe jas van binnenuit

relinen

Bij een renovatie van portiekwoningen in Utrecht bleek het niet mogelijk de standleiding voor riolering te vervangen. Een epoxycoating van binnenuit – het zogeheten relinen – bood uitkomst. Mede hierdoor slaagt het bouwteam erin in bewoonde toestand binnen acht dagen een nieuwe badkamer en toilet op te leveren. Een kijkje bij deze bijzondere klus.

In de Utrechtse wijk Kanaleneiland renoveert woningbouwvereniging Bo-Ex 64 woningen uit de jaren ’60. De huurders krijgen allemaal een nieuwe badkamer en toilet. Ook de hiertussen gelegen standleiding van de riolering wordt vernieuwd. De bewoners blijven tijdens de klus wel in hun woning. De woningen zijn qua energievoorziening aangesloten op stadsverwarming.

relinen
De monteur brengt de epoxylaag in de afvoer aan door van onderaf een spraykop langzaam omhoog te halen. Hij kijkt via de camera mee.

Vervangen standleiding

In het aanvankelijke renovatieplan, waar dus ook de bewoners akkoord mee gingen, werd acht dagen uitgetrokken. Dat is al een behoorlijk militaire operatie waarvoor duurzame renovatiespecialist Gebr. Van der Plas en Gallé Installaties uit Rosmalen strak moesten plannen. De standleiding zou geheel vervangen worden door een nieuwe kunststof standleiding. De gietijzeren standleiding was na dik vijftig jaar aan vervanging toe, bovendien was de rioolontluchting bij het bovenste appartement van asbest: dat moet ook nog gesaneerd worden.

Interessant artikel? Log in om verder te lezen.

Premium artikel

Het artikel dat je probeert te lezen is een Premium artikel
Premium artikelen zijn alleen toegankelijk voor premiumleden én abonnees van Installatie.

Digitaal basis

Voor slechts € 6,58 per maand sluit je al een Premium abonnement af. Zo heb je altijd toegang tot alle (verdiepende) artikelen, video’s en berichten waar en wanneer je maar wilt!

Bekijk de aanbieding