fbpx
Artikel

Nieuwe opleidingen en richtlijnen WKO

Als het aan het brancheorganisaties ISSO, KBI, de SKIB en NVOE ligt, verandert er vanaf eind 2011 veel op het gebied van warmte-koude-opslagsystemen (WKO), zowel in ontwerp en uitvoering als in het beheer. In een samenwerkingsprogramma werken de partijen aan verbetering van de kwaliteit van WKO en zetten een specifieke opleiding op. Het wordt niet uitgesloten dat alleen gecertificeerde bedrijven in de toekomst nog WKO-systemen, zowel ondergronds als bovengronds, mogen ontwerpen en realiseren. Een kwaliteitsmaatregel die sinds 1 januari 2011 van kracht is, is dat het mechanisch boren van bronnen alleen voorbehouden is aan bedrijven die gecertificeerd zijn volgens het Protocol Mechanisch Boren 2006. De kwaliteit en aanpak van de bronnen is hiermee gereguleerd, maar er zijn meer partijen betrokken bij WKO-projecten, zoals geohydrologen, installateurs en automatiseringspartijen.

De te ontwikkelen beoordelingsrichtlijnen worden opgesteld door de zich met kwaliteit bezighoudende partijen in de bodem (SKIB) en bouw- en installatiesector (KBI en ISSO). Door in de toekomst te werken volgens deze beoordelingsrichtlijnen komt er een eenduidige werkwijze voor zowel het ondergrondse- als het bovengrondse deel van WKO-systemen.

 

Als onderdeel van de kwaliteitsverbetering heeft adviesbureau MWH opdracht gekregen een studierichting WKO te ontwikkelen. De huidige cursussen worden gebundeld in een opleiding, die kan worden gevolgd en afgesloten met een officieel CITO-examen. De planning van de samenwerkende partijen is om het project rond kwaliteitsborging/certificering en opleiding eind 2011 afgerond te hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.