fbpx
Artikel

Nominaties VSK Projectenprijs

Integraal ontwerpen en uitvoeren, en een nadrukkelijke (hoofd)rol voor de installateur. Daar gaat het om bij de Projectenprijs van de VSK Awards, die op 6 februari wordt uitgereikt tijdens de VSK. De prijs gaat naar het Gemeentehuis in Oss, het project Dolomietenlaan in Tilburg of de renovatie van een flat in Weert.

Gemeentehuis Oss

ins0911vskawards13Het Gemeentehuis Oss moest gemoderniseerd en uitgebreid worden. In het programma van eisen uit 2004 zijn de maatregelen uit het convenant Duurzaam Bouwen opgenomen. Er is gezocht naar duurzame en energie-efficiënte installaties, met een zo beperkt mogelijke energievraag en in een flexibel gebouwontwerp. De nauwe samenwerking tussen diverse partijen, waaronder installateur Kemkens en adviseur WHR, is een belangrijke sleutel geweest tot het succes van de bouw. Door alle partijen werd grensoverschrijdend meegedacht, waardoor een integraal ontwerp en project is ontstaan. Korte lijnen, een compacte organisatie, goede mensen met mandaat en wederzijds vertrouwen. In het gebouw zijn een laagtemperatuursysteem met WKO, klimaatplafonds, zonnepanelen en LED-verlichting toegepast; binnen budget en met een gemeten stijging van werknemerstevredenheid.

 

Dolomietenlaan Tilburg

brinkHet Renovatieproject Dolomietenlaan bestaat uit het renoveren van acht woningen uit de jaren ’70. Tijdens de zes weken durende renovatie zijn de woningen van een compleet nieuwe buitenkant voorzien en zijn diverse installatieoplossingen aangebracht. Door een goede samenwerking tussen zes verschillende partijen in de bouwkolom, is het renovatieproject tot een goed einde gebracht. Het energielabel is gestegen en de CO2-uitstoot gereduceerd. Communicatie, discipline, flexibiliteit en een juiste afstemming tussen het bouwbedrijf, de architect en de installateur Kempair Klimaatbeheersing zijn daarbij van groot belang geweest. De woningen worden een jaar lang gemonitord om te kijken of een dergelijke renovatie mogelijk is voor nog eens 250 zelfde type woningen. Naast schilaanpassingen bevatten woningen een passiefhuistoestel, een WTW-unit en zonnecollectoren.

 

Wonen Weert

nefitnieuw.JPGDe renovatie in Weert betreft een galerijflat met 90 corporatiewoningen uit 1972. Het renovatieplan brengt alle woningen van energielabel E en F naar B en C. De nieuwe technische installatie bestaat uit vijf gasabsorptie warmtepompen, zestien thermische zonnepanelen en vier HR-ketels. Daarnaast is in de schil geïnvesteerd. Naast de techniek maakt ook de informatievoorziening dit project bijzonder. Voorafgaand aan het project is de informatie-uitwisseling naar alle betrokken partijen uitvoerig uitgewerkt. Installateur Kemkens uit Oss heeft een plan opgezet om bewoners bij het project te betrekken. Initiatieven waren de bouwvergaderingen, een informatiebord in de centrale hal van de woningen en een dagelijks inloopspreekuur bij de aannemer en installateur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.