fbpx
Artikel

Ontluchter zonneboiler vergeten detail

De ontluchter op de zonneboiler krijgt niet de aandacht die het verdient, oordeelt fabrikant Spirotech. Dit staat het goed functioneren van deze duurzame installaties in de weg. Met de introductie van ontluchters met Autoclose toont de fabrikant bovendien een innovatie.  Op de internationale vakbeurs Intersolar, die van 8 tot en met 10 juni in het Duitse München gehouden is, plaatste Spirotech haar ontluchters voor zonneboilertoepassingen centraal. Nog erg vaak worden zonneboilersystemen zonder ontluchters geïnstalleerd.  Een ontluchter is een onmisbare installatiecomponent voor elke vakman die goed renderende en vakkundig geïnstalleerde zonneboilers wil afleveren.

 

Automatisch ontluchten

Door een gepatenteerde uitvinding van Spirotech zijn er nu speciale ontluchters voor zonneboilers beschikbaar met de zogenaamde Autoclose-functie. Het gaat om ontluchters die automatisch opengaan en ontluchten wanneer dat kan en die automatisch gesloten blijven wanneer dit moet. Omdat zonneboilerinstallaties, in tegenstelling tot conventionele cv-installaties, op bepaalde tijden met zeer hoge temperaturen boven de 100°C werken, en dan dus stoom produceren, kan men beter geen conventionele ontluchters gebruiken. Dit zou tot dampuittreding en zelfs ‘droogkoken’ kunnen leiden.

 foto 1 Solar Autoclose Animatie gesloten toestand

Droogkoken

Installateurs die nu toch een ontluchter plaatsen, doen dit vrijwel altijd achter afsluiters. Maar dit betekent dat een zonneboilersysteem niet vaak of sporadisch wordt ontlucht, terwijl er wel permanent lucht ontstaat. Bij de Spirotrap Solar Autoclose wordt het ontluchtingsventiel, zodra de vloeistoftemperatuur tot boven het kookpunt stijgt, snel en volledig gesloten. In die periode kan er geen lucht uit het systeem ontsnappen, en verdwijnt er dus ook geen stoom uit het systeem. Het ‘droogkoken’ wordt hiermee volledig voorkomen. Zodra de temperatuur voldoende is gezakt, opent het ventiel zich en kan de ontluchting weer op gang komen.

Wanneer de zon, na perioden zonder of met minder uitbundige zonneschijn, flink gaat schijnen, ontstaat er in een zonneboilersysteem veel lucht. Het gaat om vrije lucht en lucht die bij hoge temperaturen uit de zonneboilervloeistof vrijkomt. Deze vrijgekomen lucht zal de werking van het systeem flink belemmeren. Daarom zou elk systeem eigenlijk op het hoogste punt moet worden ontlucht. Nu wordt dat om praktische redenen vaak niet, of ontoereikend gedaan. Dit komt mede doordat warm water uit zonneboilers heel vaak wordt bijverwarmd, waardoor het niet opvalt wanneer een zonneboiler door te veel lucht geen goed rendement realiseert. Een goede ontluchter verbetert het rendement dus aanzienlijk.

3 reacties op “Ontluchter zonneboiler vergeten detail

  1. Ontluchten schreef:

    Ontluchten verbetert rendement!

  2. Jerrie schreef:

    Opvallend inderdaad, dat de ontluchter weinig aandacht krijgt. Absoluut een aandachtspuntje voor de installateurs. Is het materiaal van de Autoclose verder van PE HD?

  3. Jeroen schreef:

    Ik snapte in eerste instantie niet waarom bepaalde kamers in mijn huis zo koud bleven ondanks dat ik de verwarming op z’n hoogst had staan. Totdat iemand mij aanbevol om een ontluchter aan te schaffen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.