fbpx
Artikel

Onzichtbare techniek wordt visueel

Installateurs ontdekken warmtebeeld. Door middel van meetapparatuur kunnen sneller en eenvoudiger technische mankementen worden opgespoord en inventarisaties worden gemaakt. Belangrijker echter: veelal wordt onzichtbare installatietechniek visueel, en dat kan ook een commercieel puntje vormen.

Installateurs hikken in eerste instantie vaak aan tegen de hoge investeringskosten die een beetje warmtebeeldcamera vergt. Vanaf een instapmodel van ongeveer 1649 euro, is de investering heel gek te maken. Vakgenoten die de sprong hebben gewaagd, willen vaak niet meer zonder. Bij Schreuder-Ruitenbeek Installatiebeheer in Amersfoort rouleert de koffer met warmtebeeldcamera inmiddels al onder de monteurs of het de gewoonste zaak van de wereld is. Het bedrijf – 60 fte groot, waarvan ongeveer tweederde op pad is – is vooral actief in service en onderhoud in Midden-Nederland, en dan met name de utiliteit, zoals scholen en kantoren. “Wij zijn wel om”, zegt manager service en onderhoud Wim Stam na de investeringsafweging.

Hans Langbroek (l) en Wim Stam van Schreuder-Ruitenbeek in Amersfoort.
Hans Langbroek (l) en Wim Stam van Schreuder-Ruitenbeek in Amersfoort.

Professionele apparaten

Voorheen besteedde het bedrijf het maken van de warmtebeeldfoto’s die het bedrijf in het kader van de NEN 3140-keuringen nodig had, bijvoorbeeld uit. Middels de warmtebeeldfoto’s kunnen nauwkeurig hotspots in verdeelinrichtingen van elektrotechnische installaties in beeld worden gebracht, waardoor de veiligheid ervan kan worden gewaarborgd. “Het is een instrument om snel en simpel afwijkingen in stroomgeleidende onderdelen te constateren”, vertelt Stam. “Een verkeerd aangedraaide bout of schroef kan al een toekomstige bron van brandgevaar betekenen.” De rekensom van uitbesteding blijkt nu na aanschaf al overvleugeld door andere kansen. “De kwaliteit van ons werk wordt vergroot, en – niet onbelangrijk – onze monteurs hebben het gevoel met professionele apparaten te werken die hun werk inhoudelijk leuker maken.” Inmiddels wordt bij het Amersfoortse installatiebedrijf het apparaat ook voor werktuigbouwkundige doeleinden ingezet, bijvoorbeeld voor het ondersteunen van warmteverliesberekeningen of het oplossen van lekkages.

Filosofie

Hans Langbroek, servicecoördinator: “We hebben ons gepositioneerd als goed en snel allround servicebedrijf, zeker geen snelle prijsvechter. Een specialist op het gebied van NEN 3140-keuringen, legionallabeheersing en prestatiegericht onderhoud voor de utiliteit. Dit betekent dat de klant zich welkom voelt, er snel moet worden geschakeld. Het gebruik van warmtebeeld past binnen die filosofie.” Wim Stam noemt het maken van zorgvuldige rapportages als een belangrijk voordeel ter ondersteuning van technische diensten van de klanten, veelal facilitaire afdelingen van bedrijven. “Met een foto kun je een situatie vaak duidelijker uitleggen dan met woorden. En de data uit de camera kan eenvoudig worden ingelezen op de pc.”

Waar op letten bij aanschaf camera?

Warmtebeeld heeft verschillende toepassingsmogelijkheden voor installatiebedrijven:

  • temperatuurverloop meten van bouwkundige delen/koudebruggen;
  • afwijkingen detecteren in stroomgeleidende onderdelen (schakelaars/schakelkasten);
  • in kaart brengen van aanvoer- en retourtemperaturen bij radiatoren;
  • detecteren van vloerverwarmingen en warmwaterleidingen;
  • lekkages in warm- en koudwatersystemen opsporen;
  • isolatiegraad bepalen van gevels en leidingen;
  • opsporen van defecte cellen in zonnepanelen.

Vóór een camera aan te schaffen, is het erg belangrijk te definiëren waar deze voor gebruikt gaat worden, zegt Ralph Maas van Testo. “De thermische gevoeligheid en de resolutie zijn hierbij belangrijke zaken om rekening mee te houden.” In tegenstelling tot bijvoorbeeld voor meetapparatuur voor rookgassen, geldt bij warmtebeeldcamera’s geen verplicht onderhoud om deze voor keuringen in te zetten. Maas: “Warmtebeeld is en blijft een hulpmiddel.” Testo biedt workshops aan voor klanten die een warmtebeeldcamera aanschaffen.