fbpx
Artikel

Opmars van gasgestookte warmtepompen

Gasgestookte warmtepompen lijken in opmars in bestaande utiliteits- en flatgebouwen. Ze zijn gemakkelijk te plaatsen doordat ze –in tegenstelling tot een elektrische warmtepomp- geen bodembron nodig hebben, maar omgevingslucht gebruiken.  

Bovendien is een gasgestookte warmtepomp beter in  staat (bij een hoger rendement) om hogere temperaturen te halen. Bij een elektrische warmtepomp is 45-50°Cwel de hoogste grens om een fatsoenlijke COP te behouden, een gasgestookte warmtepomp levert restwarmte van een hogere temperatuur zodat extra opwarming van het cv-water mogelijk is. Zeker in bestaande gebouwen kan het apparaat op de hoogtemperatuur radiatoren worden aangesloten.

 

Motor en absorptie

Gasgestookte warmtepompen zijn er in twee soorten: de gasmotorwarmtepomp en gasabsorptiewarmtepomp. Bij het eerste type drijft een gasgestookte (auto)motor een compressor aan. Naast warmte uit het koudemiddelencircuit levert ook de gasmotor restwarmte. Bij gasabsorptie wordt met warmte (van een gasbrander) een circuit met het verdampen en absorberen van ammoniak. Gasmotorwarmtepompen zijn er van Sanyo, Aisin Toyota en het Nederlandse Reduses. Robur bouwt gasabsorptiewarmtepompen en  levert het hart ook aan Remeha die er een eigen behuizing en regeling aan toevoegt. Het vermogen van beide types begint bij zo’n 35 kW en loopt door tot een paar honderd kW per toestel.

Het is nog niet rendabel gebleken om met kleinere vermogens voor woningen een gasgestookte warmtepomp in te zetten. Nefit kwam zo’n 10 jaar geleden met de Auris, maar dat toestel werd geen succes bij installateurs die zich op vakbeurzen wel massaal rond het manshoge toestel verzamelden. De rendementsprong ten opzichte van de HR-ketel bleek te gering om de hoge prijs terug te verdienen. Remeha en TNO toonden niet veel later een iets compactere gasabsorptiewarmtepomp, maar ook die verdween van het toneel. Op de Duitse vakbeurs ISH stond 3 jaar geleden nog een Nederlands-Japanse gaswarmtepomp, zelfs als wandtoestel, maar ook hier is geen spoor meer van te vinden. Vaillant werkt al meer dan 10 jaar aan een kleine gasadsorptiewarmtepomp, waarbij zeoliet wordt gebruikt om extra omgevingswarmte te benutten. In 2012 zou dat toestel al voor Duitse woningen beschikbaar komen.

 

Tekst: Richard Mooi

2 reacties op “Opmars van gasgestookte warmtepompen

  1. […] in Nederland wordt toegepast, niet in de woningbouw en ook niet in de utiliteit. Het gaat om een warmtepomp op gas, die ammoniak als koudemiddel gebruikt. In de Warmtewissel werkt het bedrijf samen met Van Dorp […]

  2. […] in Nederland wordt toegepast, niet in de woningbouw en ook niet in de utiliteit. Het gaat om een warmtepomp op gas, die ammoniak als koudemiddel gebruikt. In de Warmtewissel werkt het bedrijf samen met Van Dorp […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.