Optopwoning: oud dak wordt nieuwe kruipruimte

Optopwoning

Een cruciaal onderdeel van een optopwoning is het houten intermediair tussen het oude dak en de nieuwe optopwoning. Door deze ruimte wind- en waterdicht uit te voeren, ontstaat een nieuwe kruipruimte, waarin bestaand leidingwerk van het oude dak naar de nieuwe schacht versleept kan worden. Ontwikkelaar VORM heeft met de BuurtBoost Optopper een modulaire prefab oplossing, waarmee het bedrijf snel kan opschalen.

Op de Nassaukade in Rotterdam, pal aan de Nieuwe Maas, met aan de overzijde het oude Tropicana-zwembad, ligt het demo-appartement BuurtBoost Optopper, van bouwende ontwikkelaar VORM. Op dit voormalige Unilever-terrein heeft VORM onlangs de oude margarinefabriek gekocht met de ambitie er de komende jaren De Kaai, een grootschalige, binnenstedelijke gebiedsontwikkeling te realiseren.

Het is de bedoeling dat dit type optop-appartement, dat hier tijdelijk staat opgesteld, de komende jaren in grote aantallen bovenop na-oorlogse galerijflats en andere gestapelde woongebouwen wordt geplaatst. “Om dit type woningen echt betaalbaar te maken, gaan we alles zoveel mogelijk prefabben en vooral ook standaardiseren. De BuurtBoost Optopper moet een ‘product’ worden. Dat betekent dus dat er qua maatvoering niet voor elk project een ander type appartement zal worden ontwikkeld”, zegt Bas de Haan, commercieel technisch manager bij BuurtBoost.

Dit is een Premium artikel. Verder lezen? Log in met je abonneenummer of Premiumaccount. Je leest al mee voor € 6,38 per maand.

Premium artikel

Het artikel dat je probeert te lezen is een Premium artikel
Premium artikelen zijn alleen toegankelijk voor premiumleden én abonnees van Installatie.

Digitaal basis

Voor slechts € 6,58 per maand sluit je al een Premium abonnement af. Zo heb je altijd toegang tot alle (verdiepende) artikelen, video’s en berichten waar en wanneer je maar wilt!

Bekijk de aanbieding