
De Oude Bibliotheek van Delft is door Offshore Industry Training omgebouwd tot kantoor met diverse trainingsruimtes. Om het historische gebouw uit 1915 te laten voldoen aan de huidige eisen, moest er echter wel het een en ander gebeuren: de akoestiek moest worden verbeterd en alle installaties waren aan vervanging toe.
De Oude Bibliotheek is een opmerkelijk gebouw, met veel prachtige details zoals marmeren elementen en rijkelijk versierde plafonds. Een belangrijke eis bij alle aanpassingen was dan ook dat al deze details behouden en zichtbaar zouden blijven. De installaties moesten dus zoveel mogelijk onzichtbaar blijven. Daarom werd gekozen voor Jaga-radiatoren die deels uit zijn ingebouwd in het vaste meubilair.
Enorme nagalm
Marjolein Kreuk was de verantwoordelijke architect bij het project. Voor het interieur werkte ze samen met BK. architecten en Stephanie Gieles interieurontwerp. Kreuk: “De vraag die ik kreeg, was om in het pand, dat al 17 jaar leeg stond, een offshore trainingscentrum te maken. Hoe dat er precies uit moest zien, werd in gesprekken steeds duidelijker.” Uiteindelijk bleek de enorme centrale hal de meest geschikte ruimte, maar er waren wel flinke aanpassingen nodig. “In de hal bevinden zich de oude leeszalen, deze functioneren nu als cursusruimten”, vertelt Kreuk. “Die zijn dus nu in plaats van stilteruimtes spreekruimtes. Deze ruimtes zijn 5,35 m hoog, dus ze hadden een enorme nagalmtijd. Qua vorm zijn de ruimtes prachtig om les te geven, qua akoestiek waren ze dat niet.” Om dat op te lossen, zijn er onder andere akoestische boekenkasten geplaatst.
BaOpt-ventilatie
Een ander probleem betrof de huidige installaties. Kreuk: “Die waren compleet verouderd, dus alles is eruit gestript. Samen met adviesbureau Overdevest hebben we oplossingen verzonnen om de installaties in het vaste meubilair te verwerken. We hebben onder andere voor een BaOpt-systeem gekozen voor de frisse lucht.” Dit systeem heeft slechts één afzuigpunt en één inblaaspunt nodig en deze punten werden verstopt in de radiatoromkastingen. BaOpt zorgt in plaats van een gerichte luchtstroming voor een ongerichte stroming, waardoor de toegevoerde lucht en de lucht in de ruimte perfect worden gemengd. De hele ruimte heeft dezelfde kwaliteit en temperatuur, hierdoor zijn er geen gerichte luchtstromingen meer en dus geen tocht. Het systeem werkt met overdruk, waardoor de ventilatievraag gering blijft en het verbruik laag is.
Onopvallende radiatoren
Voor de verwarming werden diverse radiatoren van Jaga geplaatst. Er werd gekozen voor Jaga Wandinbouw-radiatoren, die achter bankjes en ander vast meubilair zijn verwerkt. Hart van deze inbouwradiatoren vormt een Jaga Low-H2O-warmtewisselaar. Deze biedt een hoge warmteafgifte bij zowel hoge- als lagetemperatuurverwarming. Door de kleine waterinhoud reageert de radiator snel en bespaart deze energie. Ook werd er een aantal Jaga Strada-radiatoren geplaatst, die wel in het zicht zitten maar door het strakke uiterlijk de ruimte niet verstoren. Ook deze radiatoren hebben de Low-H2O-technologie. Installatiebedrijf Van Dijk & Korteland was verantwoordelijk voor het uitvoeren van alle W-installaties. Robert Klatten van Van Dijk & Korteland: “In de oude situatie was er geen ventilatiesysteem en waren er oude ledenradiatoren, veel zichtwerk dus. We wilden de vele marmeren details en mooie plafonds in het gebouw zoveel mogelijk zichtbaar houden, dus hebben we de radiatoren van Jaga onzichtbaar weggewerkt in onder andere koven en stoelen.” De Jagaradiatoren zijn perfect geïntegreerd in de bouwkundige aanpassingen die omwille van duurzaamheid en energiebesparende maatregelen, zoals het isoleren van het gebouw aan de binnenkant, toch moesten worden toegepast.
Charmant
Voor de toiletruimtes van het gebouw plaatste Van Dijk & Korteland een grijswatersysteem. Klatten: “Het regenwater wordt dus opgevangen en gebruikt om de toiletten door te spoelen.” Een ander bijzonder detail betreft de spoelreservoirs van de toiletten. Deze zijn namelijk weggewerkt in olievaten, een verwijzing naar het werkgebied van de opdrachtgever. Volgens Klatten was het een bijzonder en interessant project om te doen: “Het is een oud architectonisch pand, dus bepaalde onderdelen waren lastig te engineeren. Het betekende veel ter plekke bekijken en inschatten en niet alles zomaar van tekening maken.” Inmiddels is het gebouw in gebruik als kantoor en cursusruimte en de reacties zijn positief. Marjolein Kreuk: “Het pand op zich is al heel charmant en fraai, maar de installaties op akoestisch, verwarmings- en luchtgebied maken het helemaal tot een fijn gebouw.”