fbpx
Artikel

Overdimensioneren verbetert rendement

De warmtepomp van Stiebel-Eltron in de kelder van een grote vrijstaande woning in het Brabantse Maaskantje vormt het hart van een innovatieve technische installatie. Ruim dimensioneren was het uitgangspunt bij de verwarminginstallatie en het ventilatiesysteem.  

De warmtepomp WPF-16 van Stiebel-Eltron (16 kW) is gekoppeld aan vier bodemcollectoren (100 m diep). De royale leidingdiameter zorgt voor minder weerstand zodat het minder pompelektriciteit kost om het water/glycol-mengsel rond te pompen tussen de bodemwisselaars en de verdamper van de warmtepomp. Bovendien vergrootte installatieontwerper Ewout Muntz de totale luslengte met een factor 1,5 zodat de collectoren minder snel afkoelen. De installatie is uitgevoerd door BS Techniek.

 

Vloerverwarming

Na 2 weken stoken in een koude maand is het gesloten bronsysteem nauwelijks afgekoeld. “Ik ben benieuwd of de COP aan het einde van het stookseizoen boven de 5 blijft, zoals het uitgangspunt is.” Ook aan de afgiftezijde legde Muntz de lat hoog en ook hier is het steekwoord ‘ruim dimensioneren’. De afstand tussen de vloerverwarmingleidingen is maximaal 10 centimeter. Dat zorgt voor een extra warmteafgifte van de stenen vloer waardoor de aanvoertemperatuur van het CV-water laag kan blijven. Iets dat eveneens zeer bevorderlijk is voor het rendement van de warmtepomp. De lengte van een groep is gemaximaliseerd op 100 meter, ook om te voorkomen dat het drukverlies te groot worden. Tijdens een bezoek aan de fabriek van Stiebel-Eltron ontstaken de technici de loftrompet over de hoge ontwerpeisen, waardoor de warmtepomp excelleert. Aan afgiftezijde is de warmtepomp gekoppeld aan een warmwaterboiler van 500 liter en een cv-buffervat van 400 liter.

 

Grondbuis

3 Achteraanzicht.JPGHet ventilatiesysteem in de woning is beslist opmerkelijk en bestaat uit een mix van technieken. Ventilatieroosters in de ramen waren taboe; het zou niet passen bij het authentieke aangezicht van de gevel. Daarom bedacht Muntz een natuurlijk toevoersysteem via kanalen. De verse lucht wordt eerst door een ondergrondse buis geleid. De buitenlucht wordt daardoor ’s winters voorverwarmd en zomers voorgekoeld. Voor de afzuiging koos de installatie-ontwerper voor IthoDaalderop’s DemandFlow, waarbij een mechanische afzuigbox wordt gekoppeld aan een plenum met ingebouwde luchtkleppen.

 

De complete reportage is te lezen in het januarinummer van Installatie en Sanitair. Klik hier voor meer informatie of een gratis proefnummer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.