fbpx
Artikel

Bij het gebouwencomplex Dunesse wordt warmtepomptechniek en houtgestookte cv-ketels hand in hand. Een opmerkelijke mix van laag- en hoogtemperatuuropwekkers.  

Waarom pas je twee van dit soort duurzame technieken toe? Installatieontwerper Ronnie Verboven van adviesbureau Visietech legt uit: “Meestal pak je er één en voor de piek neem je een gasketel. Gas viel hier al vrij snel af omdat naar de mooie plek in de duinen geen gasleiding ligt. Het eerste ontwerp ging daarom uit van volledige verwarming met warmtepompen en een warmtekoude-opslag (WKO). De WKO zou meteen zomers voor koeling van het gezondheidsgebouw zorgen, want koeling was een eis. Al snel bleek voor de warmtevraag van de twee appartementsgebouwen en het gezondheidscentrum een gigantische openbron met een capaciteit van 200 m3/u nodig zijn. Maar dat bleek technisch onhaalbaar, vertelt Verboven. “Zoveel water kon helemaal niet onttrokken worden omdat we dicht bij zee zitten.” Bovendien bleek ook al snel dat de WKO in onbalans zou raken.

 

Pellets

Het werd terug naar de basis met houtgestookte toestellen met pelletketels van Degin. De verwarmingketels op pellets (stukje samengeperst hout) zijn bovendien een hoogtemperatuursysteem zodat meteen het tapwaterprobleem was opgelost. Bovendien is het verbranden van hout CO2-neutraal en opdrachtgever Vorm Bouw bleek gecharmeerd van de extra duurzame gedachte. Bovendien is pelletverwarming energiekostenbesparend, want stoken op houtpellets is volgens ketelleverancier Degin zo’n 30 tot 40 procent goedkoper dan aardgas.

 

Tapwater

De twee warmtepompen hebben elk een vermogen van 80 kW, de twee pelletketels zijn elk 300 kW. De pelletketels zorgen volledig voor opwarming van het tapwater. Voor ruimteverwarming gaan eerst de warmtepompen aan, en mochten die tekort komen, dan wordt warmwater uit de pelletketels bijgemengd tot maximaal 40 graden. Ook als blijkt dat de bodem in onbalans raakt, zal de regeltechniek de warmtepompen afschakelen en de ruimteverwarming volledig via de pelletketels laten verlopen. Naar twee appartementsgebouwen gaan in totaal vijf leidingen met cv- en koel-water. Drie voor het LT-circuit voor de vloerverwarming/koeling en twee met hoogtemperatuur cv-water uit de pelletketels voor de bereiding van het tapwater. Elke woning heeft een eigen afleveringsetje. Het zorggebouw is voorzien van een circulatieleiding voor tapwater. De installateur Klimaatservice Holland werd op basis van een inschrijving bij het grote project betrokken.

 

High-end-segment

De pelletketels (en warmtepompen) die in de warmtecentrale staan werken volledig onbemand, maar via internet wordt de installatie bewaakt. De toevoer van pellets vanuit de kelder gaat volledig automatisch met een verticale toevoerleiding. De opslagbunker in Dunesse heeft een grootte van 70 kuub. En ook is het bij pelletketels verstandig om een buffervat te plaatsen. Die heeft twee functies. De piekvraag in warmtapwater ’s ochtends vroeg kun je ermee opvangen, maar ook daalt het aantal start/stops en kan de ketel altijd zijn warmte kwijt. Blokland: “Zodra de zon erbij komt, krijgen de thermostaten in de woning het commando om de warmtevraag te verminderen en dan moet je eigenlijk de ketels rustig laten terugmoduleren. Dat is het beste voor een vaste brandstofketel.” In Katwijk is het buffervat 6,5 m3

 

Trend

Dat vorig jaar door Degin al twee grote wooncomplexen met pelletgestookte cv-ketels zijn opgeleverd is voor Blokland niet meer zo opmerkelijk. Hij ziet het eerder als een trend waar installateurs in gestapelde bouw en zorginstellingen de komende jaren vaker mee te maken kunnen krijgen. “Opdrachtgevers hebben eerst de kat uit de boom gekeken, maar staan nu open voor deze techniek.” Doordat het een duurzame hoogtemperatuur warmteopwekker is, is tapwater niet langer een probleem. “Het voordeel van hoogtemperatuur is dat er snel een combinatie gezocht kan worden met de tapwaterbehoefte.”

 

Tekst: Richard Mooi

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.