fbpx
Artikel

Het warmwater en de verwarming bij voetbalclub Den Ham is verduurzaamd met een pelletkachel-installatie. Deze vervangt de aanwezige cv-ketels en boilers en levert een besparing op van ongeveer 26000 m3 gas op jaarbasis.  

Een veel voorkomende situatie bij voetbalclubs in Nederland. Beperkt gebruik van de accommodatie, maar in piekbelasting een hoog warmwater-verbruik door de douches. Kortom: voor de mate van gebruik een hoge energierekening, en doorgaans geen doorspekte bankrekening voor verduurzaming. In het Overijsselse Den Ham pakte men het integraal en projectmatig op. Voetbalclub Den Ham werd door alle duurzaamheidsacties afgelopen jaar uitgeroepen tot Groenste Sportvereniging van Nederland

 

Vier energieslurpers 

Bij de nieuwbouw op het sportpark De Rohorst is wel besloten het complex volledig te verduurzamen. De drie kleedkamergebouwen en kantine waren aanvankelijk ieder afzonderlijk voorzien van een traditionele warmwater-voorziening middels cv-ketels en boilers. Morrenhof-Jansen Installatiebedrijven is verantwoordelijk voor de installatie.

 

Tapwater 

P1110052De kleedkamers en kantine zijn voor verwarming en warm tapwater van 70 douches aangesloten op een 100 kW pelletkachel van KWB, met volautomatische pelletaanvoer middels vijzel en vacuümsysteem. De ketel moduleert tussen 27,6-100 kW. De energie wordt over de vier lokaties opgeslagen in buffer en voorraadvaten die bij elkaar 9000 liter water herbergen. Voor het transport zijn in totaal 160 meter voorgeïsoleerde terreinleiding aangelegd. Wel is een HR-gasketel aangesloten als backup bij piekbelasting. Klik hier voor een hydraulische tekening van de installatie.

 

Weersafhankelijke stooklijn 

De installatie wordt geregeld middels een weersafhankelijke stooklijn en een volledig vrij programmeerbaar klokprogramma. In elk van de vier gebouwen is een communicatiemodule aanwezig die via busleiding communiceert met de pelletkachel. Elk gebouw beschikt over een eigen cv- en tapwaterlaadgroep die afhankelijk van het gebruik van het gebouw geprogrammeerd kunnen worden.  Het systeem is op afstand uit te lezen en te bedienen dankzij een sms-functie. Storingen worden ook gemeld per sms.

 

Zonnepanelen 

De verduurzaming maakt onderdeel uit van het project Energie(k) Den Ham waarbij de club een spil wilde vormen voor verduurzaming in het dorp. Hierbij werd niet alleen het dak van het eigen clubhuis voorzien van zonnepanelen, de club regelde dat 57 mensen in Den Ham collectief duurzame zonnestroom inkochten.

 

6 reacties op “Pelletkachel verduurzaamt voetbalkleedkamers

 1. Piet Belcrum schreef:

  1. Hebben ze PV panelen of ook panelen voor warm water.

  2. Hoe krijgen ze zonneenergie rendabel? De accommodatie van onze voetbalvereniging is in de zomermaanden juli en augustus niet in gebruik, terwijl je dan de meeste zon hebt.

 2. Rik Schuurman schreef:

  Beste dhr. Belcrum,

  1. Ze hebben alleen zonnepanelen die elektriciteit opwekken. PV-panelen dus.

  2. Omdat salderen op jaarbasis verrekend word zullen de pv-panelen rendabel blijven. Het klopt dat ze in de zomer weinig gebruiken en veel terugleveren. Maar in de winter word dit dan weer gecompenseerd aangezien ze dan weer meer verbruiken als dat de voetbalvereniging teruglevert.

  M.vr.gr. Rik Schuurman Morrenhof-Jansen installatiebedrijven

 3. Rik Schuurman schreef:

  Beste dhr. Belcrum,

  1. Ze hebben alleen zonnepanelen die elektriciteit opwekken. PV-panelen dus.

  2. Omdat salderen op jaarbasis verrekend word zullen de pv-panelen rendabel blijven. Het klopt dat ze in de zomer weinig gebruiken en veel terugleveren. Maar in de winter word dit dan weer gecompenseerd aangezien ze dan weer meer verbruiken als dat de voetbalvereniging teruglevert.

  M.vr.gr. Rik Schuurman Morrenhof-Jansen installatiebedrijven

 4. m de voigt schreef:

  zeer mooie ontwikkeling,

  waarom geen thermische panelen gebruikt ter ondersteuning van de installatie ?

  en er wordt alleen gesproken over de gasbesparing, wat is de verwachting van het te verbruiken hoeveelheid pellets.

  mvrgr marcel

 5. Floor van de Velden schreef:

  Prachtige ontwikkeling. Ook wij verwarmen onze woonkamer/ keuken sinds twee jaar met een pelletkachel en vinden dit een uitkomst. Bij ons verwarmt de pelletkachel alleen de ruimte en dus geen radiatoren. Omdat wij de slaapkamers zelden verwarmen was dit voor ons het meest rendabel. Het gasverbruik is bij ons gedaald van 1800 m3 naar 450 m3 en we verbruiken 1000 tot 1500 kilo pellets per jaar (afgelopen stookseizoen was erg lang, toen hebben we bijna 1500 kilo verbruikt). Ongetwijfeld echter zou het verbruik van gas afgelopen seizoen ook hoger zijn geweest. Voor 1000 kilo pellets betalen we zo’n 300,- aan huis geleverd. Het is goed dat de pelletkachel op deze manier in het nieuws komt! Veel mensen kennen deze duurzame manier van stoken nog steeds niet!

 6. bertus schreef:

  het is niet alleen besparingen want je gebruik nog steeds gas en dan betaal je nog steeds het vast recht van het gas als je dit mee rekent dan valt de besparing lager uit als je denkt volgens mij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.