Pionieren met groene waterstof

Rijnstate Ziekenhuis Elst

Het nieuwe ziekenhuis van Rijnstate in Elst gaat als eerste waterstof als energiedrager gebruiken. Een elektrolyser op het terrein produceert waterstof, slaat het op en transformeert het, wanneer nodig, via een brandstofcel-unit in stroom voor gebruik in het ziekenhuis. Met deze waterstofinstallatie ontlast Rijnstate het reguliere stroomnet en bespaart ze maar liefst twee miljoen kilogram CO2 en 42.000 m³ aardgas ten opzichte van de oude situatie.

Waterstofinstallatie als energiebuffer- en opslag

Het poliklinische centrum wekt alleen maar duurzaam energie op en gaat volledig van het aardgas af. De primaire energiedrager zijn de ruim 1300 pv-panelen op het dak. Echter op het moment dat deze te weinig energie leveren, of bij uitval van de panelen, wordt via een slim energiemanagementsysteem de waterstofinstallatie ‘aan het werk gezet’. Aanvankelijk wilde de opdrachtgever waterstof alleen opslaan, maar dat vond energie-adviesbureau HYmatters te beperkt. Op haar advies is de inzet van waterstof verbreed tot productie van waterstof en geïntegreerd inde energievoorziening.
HYmatters werkte samen met Rijnstate Elst de businesscase uit om de opslag en gebruik van zonne-energie in waterstof mogelijk te maken. “Rijnstate is mede-ondertekenaar van de Green Deal 3.0 en levert een bijdrage aan het Klimaatakkoord. In de zorg lopen we voorop met de verduurzaming van ons vastgoed en daarmee CO-neutraal te zijn. We willen het ziekenhuis van de toekomst zijn door nieuwe duurzame technologieën toe te passen. Daar past deze toepassing van waterstof wat ons betreft prima in”, zegt programmadirecteur bouw Willem-Jan Hanegraaf van Rijnstate, die samen met K&R adviesbureau de duurzame energievoorziening vorm gaf.

Dit is een Premium artikel. Log in met je abonneenummer om verder te lezen of sluit een abonnement af.

Premium artikel

Het artikel dat je probeert te lezen is een Premium artikel
Premium artikelen zijn alleen toegankelijk voor premiumleden én abonnees van Installatie.

Digitaal basis

Voor slechts € 6,58 per maand sluit je al een Premium abonnement af. Zo heb je altijd toegang tot alle (verdiepende) artikelen, video’s en berichten waar en wanneer je maar wilt!

Bekijk de aanbieding