
Prefab is de toekomst van de warmtepomp in de nieuwbouw, daarvan is Niels Mensonides van Mensonides Installatie overtuigd. “Al dat fitwerk, dat is lang niet altijd handig op de bouwplaats. Laat dat maar onder geconditioneerde omstandigheden plaatsvinden.”
Hoewel Mensonides Installatie (ongeveer 50 fte) uit Harlingen al wel vijftien jaar bezig is met warmtepompen, was het pas vijf jaar geleden de beurt aan Niels. “Dat was een nieuw appartementencomplex van twaalf woningen in de binnenstad van Harlingen die we zelf ontwikkelden”, zegt hij. “De economische crisis was nog niet helemaal voorbij, dus we wilden de woningen niet te duur in de markt zetten en kozen daarom in eerste instantie voor een conventionele cv-ketel.”
Avontuurlijker
Maar toen alle twaalf de woningen verkocht waren, wilde Mensonides ‘het wat avontuurlijker maken’, zegt hij. “We stelden een meerprijs van 15.000 euro per bewoner een warmtepomp voor en gaven daarbij de voordelen: voorbereid op de toekomst, lagere energielasten. En iedereen ging mee! Ik woon naast deze woningen en ik hoor dat de bewoners nog steeds tevreden zijn.” Iedere woning heeft een eigen warmtepomp met bodemlus en krijgt dus als bonus in de zomer passieve koeling.
Bestaande bouw is nog lastig, zegt Mensonides. “Mensen denken er wel over na, maar als er een beslissing moet worden genomen besteedt men het liever aan een badkamer. Ergens snap ik het wel: pv-panelen kan je terugverdienen, met een warmtepomp is de businesscase er nog nauwelijks.”
Nieuwbouw
Maar in de nieuwbouw is het dus een ander verhaal. Mensonides heeft net een project met achttien grondgebonden nieuwbouwwoningen afgerond. In de voortuin van iedere woning staat een energie-unit, een prefab skid met warmtepomp, boilervat, inregelafsluiters, filters en appendages. “Die unit hebben we nu in ons assortiment en komt in twee versies: met of zonder ventilatie-wtw. In dit project paste de wtw beter los aan de andere kant van de wand.” De skid werd geprefabt in de werkplaats van groothandel Rensa. De bedrijven engineerden samen. “We hebben overwogen om de prefab in het eigen magazijn te doen, maar om dat lonend te maken moet je eigenlijk wat grotere volumes kunnen wegzetten.”
De toekomst is aan prefab, daar twijfelt Mensonides niet aan. Maar dan wel in nog verdere integratie met andere installatietechnische componenten. “Als je naar modernere bouwtechnieken gaat, dan zullen we waarschijnlijk ook de meterkast en de energiemonitoring in de prefab skid meenemen.” Dat vergt natuurlijk wel een goede samenwerking en afstemming met de bouwer. “We werken veel samen met Bouwbedrijf Lont. Zij zitten op hetzelfde spoor als wij.”