fbpx
Artikel

Primeur voor vraaggestuurd klimaatsysteem

Basisschool De Eschmarke in Enschede is als eerste school in Nederland voorzien van een nieuw systeem voor vraaggestuurde verwarming en ventilatie met warmteterugwinning. Het project is een integrale benadering van het binnenklimaat en combineert een frisse school met energiebesparing en milieubewustwording bij kinderen, leerkrachten en ouders. Het is ontwikkeld door 4Green in samenwerking met Jaga Konvektco Nederland. Installateur is Velo van der Bij.  Het concept koppelt de renovatie aan een prestatiegericht onderhoudscontract. Het gebouwbeheersysteem monitort permanent de waardes die in lokalen en bedrijfsruimtes gemeten worden. De installateur kan op afstand bijspringen.

 

Klik hier voor een fotoreportage

 

In totaal zijn negen klaslokalen en drie kantoren van ‘De Eschmarke’ voorzien van het klimaatsysteem. De overige 14 lokalen volgen. Het CO2-gestuurde Jaga Hybrid Solutions-systeem combineert de functies van verwarmen, koelen en ventileren in één behuizing. De Jaga Low H2O-radiator –twee per lokaal- zuigt vrijwel geluidloos (minder dan 32dba) buitenlucht aan, die gefilterd en opgewarmd het lokaal binnenstroomt.

 

Klepsturing

Het Green Wire regelsysteem zorgt door middel van klepsturing voor het openen en sluiten van de kleppen in de radiator, afhankelijk van de warmtevraag. Door de warmte stijgt de lucht op en samen met onderweg opgepikte CO2 en muffe luchtjes verlaat deze lucht aan de andere kant van het lokaal via afzuigroosters de ruimte. Na deze decentrale afzuiging wordt door middel van warmteterugwinning via een warmtepomp op het dak energie hergebruikt. Deze pomp brengt de restwarmte van de school terug naar de radiatoren via de reguliere cv-installatie, die met lage temperatuurverwarming in de warmtevraag voorziet.

 

Besparing

De verwachting is dat op termijn –wanneer de gehele school is uitgerust met het systeem- de cv-ketel niet meer hoeft bij te springen. De school verwarmt zich dus met de warmte uit het ‘ventilatie-afval’. De verwachting is dat de hiermee 70 procent op gas wordt bespaard. De eerste resultaten van CO2 –metingen laten zien dat met 1000 ppm de waardes ver onder de norm van 1200 ppm blijft. Ter vergelijking: in de oude situaties waren waardes van 3000 ppm geen uitzondering.

 

Integrale aanpak

Het 4Green Schoolconcept pakt het probleem van een slecht binnenklimaat en energieverspilling op scholen op een integrale manier aan. Naast de verwarming en ventilatie is op ‘De Eschmarke’ ook de bestaande verlichting vervangen door LED-verlichting. Het Green Wire systeem stuurt deze verlichting aan op basis van Luxmeting en door aanwezigheidsdetectie brandt de verlichting alleen als er mensen in het lokaal aanwezig zijn. Green Wire regelt ook automatisch de zonwering op basis van zoninval en lichtintensiteit. Alle toegepaste maatregelen leiden tot een forse energiebesparing die oploopt tot 31%. Het toegepaste 4Green concept heeft ervoor gezorgd dat het gebouw is veranderd van energielabel F in energielabel A. Inmiddels hebben meerdere scholen uit Enschede en het noorden van Nederland interesse getoond in dit vernieuwende concept. 

 

Energiebewustwording

4Green heeft in de hal van de school een ‘dashboard’ opgehangen waarop voor iedereen zichtbaar is hoe schoon de lucht in de school is en hoeveel energie er verbruikt wordt. Daarnaast heeft 4Green in samenwerking met de Universiteit Twente en de Windesheim Hogeschool een lesprogramma ontwikkeld om de kinderen uit de groepen 7 en 8 van de basisschool en 1 en 2 van het voortgezet onderwijs meer te leren over energiebesparing, milieuvraagstukken, CO2-reductie en techniek. Op 19 oktober jl. heeft Prins Carlos de Bourbon de Parme de officiële heropening verricht van basisschool ‘De Eschmarke’ in Enschede.

  

Klik hier voor een fotoserie over het project

Klik hier voor een weblog

Video over de installatie en het concept:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.