
De adellijke villa Huize Boschoord in Sint Nicolaasga wordt omgebouwd tot chique bed and breakfast met acht gastenverblijven. Huisman Installatietechniek uit Joure vervangt het complete installatiewerk. De flinke klus krijgt een extra dimensie door de monumentale inrichting, die niet mag worden aangetast.
In de technische ruimte springt de boiler voor het warm water van de toekomstige hotelkamers meteen in het oog. ,,We zochten een type dat qua maten precies past binnen de hoogte van deze ruimte. We zijn uitgekomen bij een Inventum Maxtank IB400 met een capaciteit van 400 liter.”

Twee HR-ketels zorgen voor verwarming en warm water. Zo kunnen alle acht kamers gelijktijdig warm water gebruiken. In deze ruimte staat ook een opvoerpomp voor het drinkwater die voor voldoende waterdruk moet zorgen. Hier ook de waterontharder en verdeler voor de vloerverwarming.
Monumentale inrichting

Niet alleen de nieuwe technische ruimte is inventieve keuze binnen de beperkte mogelijkheden in het Friese monument. Het bijzondere project hangt samen van praktische oplossingen. Om comfort te bieden aan de gasten moet ook de installateur gebruik maken van de mogelijkheden die hij wèl heeft. Dat is niet altijd eenvoudig, erkent Michiel Huisman. Vooral omdat er rekening gehouden moet worden met het monumentale karakter van pand.
Met name de régence-betimmeringen uit 1863, de bijzonder vormgegeven schouw, de raampartijen en de opvouwbare binnenluiken op de bel-etage maken de historie van het pand voelbaar. En zijn bovendien erfgoed. Historische details blijven onberoerd. Tegelijkertijd komen er wel comfortabele kamers met allen een moderne badkamer.
Domotica

Het volledige pand krijgt KNX-sturing. Dit vraagt om een ingenieus leidingensysteem. ,,Om je niet overal kunt komen, is de routing cruciaal. We hebben gekozen voor een KNX bussysteem voor domotica, dat op afstand te besturen is. Wanneer er gasten komen, kun je vooraf het comfortniveau op afstand instellen.” Bijzondere oplossingen om de routing mogelijk te maken zijn gevonden. ,,Kruip-door-sluip-door-oplossingen”, zo omschrijft Huisman het. Bestaande kasten worden als schachten gebruikt. Er zijn her en der knieschotten gecreëerd en ringenleidingen zijn omgekeerd. ,,Achter de wandjes lag het oude stalen leidingwerk. Die is nu uitgevoerd in kunststof.” De vloer op zolder is verwijderd, zo kon daar leidingwerk worden aangelegd.
Geluidswerend
Lichtpunten zijn vanaf de zoldervloer aangebracht, zodat de historische plafonds op de bel-etage intact blijven. De kamers in het souterrain zijn voorzien van nieuwe geluidswerende isolatie. Monteurs van Huisman hebben daar dankbaar gebruikt van gemaakt, door gelijk lichtpunten en brandwerende dozen aan te brengen.
Riolering
Riolering was volgens Huisman ook een behoorlijke puzzel. Voor het wegwerken van de riolering bleken bestaande kasten en schachten en de nieuwe zoldervloer een uitkomst te bieden. Achter de verschillende voorzetwanden ligt nu stillebuisriolering, die is aangesloten op een speciale bak met pomp, die eerder al met grondwerk door de opdrachtgever naast het pand is aangelegd.
Historische details
Oude ledenradiatoren horen ook bij de historische inrichting van het pand. Sommigen zijn opnieuw in de originele groene kleur gespoten, voor ze met ringleidingen zijn aangesloten. De klepafsluiters worden door de domotica gestuurd.
Tegelplateau’s

De centrale gang op de bel-etage is misschien wel karakteristiek voor het gehele project. Daar is vloerverwarming aangebracht in een nog niet bestaande betonvloer. Bovenop liggen bijzondere marmeren tegelplateaus. Die zijn uiterst secuur weggehaald om later weer op dezelfde plek terug te leggen. Naast de vloerverwarming bleek nog ruimte voor leidingen van elektra, data, het brandmeldings- en beveiligingssysteem. ,,Geen koud water met het oog op legionella.” De ondergrond is kalkachtig. Om te voorkomen dat de marmeren vloerplaten verkleuren door roestvorming van het wapeningsnet, is die in kunststof uitgevoerd. De vloerverwarming is op het blauwe net gelegd.
Ventilatie wegwerken

Ventilatie is ook een dingetje. Omdat de afvoerkanalen (Ø110) niet door de gevel kunnen. Daarom wordt voor de hotelkamers gebruik gemaakt van de loze ruimte tussen de gevel en de voorzetwanden. ,,Zo kunnen we de ventilatoren met roosters wegwerken. Omdat we in het souterrain het tracé niet rond krijgen, worden in de benedenkamers afzuigmotoren geplaatst. De ventilatie in de zolderkamers was eenvoudiger. Daar hebben we gezorgd voor een natuurlijke toevoer en mechanische afvoer, omdat we meteen bij het dak zitten.”
Ervaring met monumenten

Het puzzelen voor oplossingen in monumentale panden is overigens niet nieuw voor Huisman Installatietechniek. In het verleden werden vaker panden onder handen genomen, waar veel beschermde historische details in zitten. ,,Het zijn projecten waar we goed in zijn. De voorbereiding is essentieel. Je moet goed weten wat je wilt bereiken. Het bedenken van een optimale routing is de basis. Toch blijkt in de praktijk bij dergelijke panden dat op papier alles klopt, maar bijsturing nodig is om het gewenste resultaat te behalen. Dat is zeker bij Boschoord het geval”, besluit Michiel Huisman.
Tekst en beeld: Persbureau Noordoost