fbpx
Artikel

Het binnenklimaat in zorginstellingen laat nog vaak te wensen over. Natuurlijke ventilatie stuit nogal eens op tochtklachten van de bewoners, die bovendien vaak niet mobiel genoeg meer zijn om zelf voor frisse lucht te zorgen. Een CO2-gestuurd verwarmings-, koelings- en ventilatiesysteem biedt uitkomst in verzorgingshuis Vleuterweide in Utrecht.  

Verzorgingshuizen vragen veelal om een oplossing op maat. Traditionele verwarmingsystemen blijken vaak ware energieslurpers. Ook de kwaliteit van ventilatie en koeling in de zomer laat nog wel eens de wensen over. En dat terwijl het gros van de bewoners van deze gebouwen tot de meest kwetsbaren van onze samenleving behoren. De verwarming moet in koude dagen tot een goed comfort leiden, in de zomer moet het koel blijven, en daarbij moet er ook nog eens behoorlijk geventileerd worden om het leefklimaat gezond te houden. En natuurlijk, de gebouwbeheerder streeft ondertussen ook nog eens naar een lage energierekening. Uitdagingen genoeg dus.

 

Klimaatbeheersing

De toepassing van het klimaatbeheersingssysteem oXygen van Jaga – al dan niet in combinatie met Briza, zoals in verzorgingshuis Vleuterweide in Utrecht – kan in zorginstellingen een verlaging van de energieprestatiecoëfficiënt (EPC) betekenen van maximaal 0,43 invergelijking met het gebruik van natuurlijke of mechanische luchtverversing. Het onafhankelijke bureau Cauberg-Huygen heeft dit berekend en hiervoor een verklaring van gelijkwaardigheid afgegeven. Voorwaarde is wel dat het systeem wordt aangestuurd door CO2-sensoren. In zorginstellingen is dus voor zowel bewoners, werknemers als directies veel comfort- en investeringswinst te behalen.

 

Comfort

Waar vastgoedontwikkelaars, technisch adviseurs en architecten vooral de vermindering van de EPC als belangrijke factor zullen beschouwen, legt Jaga richting zorginstellingen vooral de nadruk op comfort en gezondheid. Het systeem maakt gebruik van de Low H2O-techniek, waardoor de verwarming een veilige aanraaktemperatuur kent. De ventilatiecomponent zorgt voor frisse buitenlucht in de ruimte zonder dat er sprake is van tocht, omdat de verse lucht eerst in de Low H2O-radiator razendsnel wordt opgewarmd tot de omgevingstemperatuur.

Het gebruik van CO2-sensoren zorgt ervoor dat dagelijkse bediening niet nodig is. Na eenmalig programmeren door de installateur werkt het systeem verder geheel automatisch, waarbij het binnenklimaat altijd ideaal blijft. Dit betekent bijvoorbeeld dat senioren binnen een zorginstelling geen nieuw systeem hoeven te leren en dat verzorgenden zich op hun dagelijkse taken kunnen concentreren zonder last te hebben van te hoge of te lage temperaturen, bedomptheid of tocht.

 

Koeling

In verzorgingshuis Vleuterweide is gebruikgemaakt van een combinatie van een Low H2O-warmtewisselaar, oXygen en Briza. De warmtewisselaar zorgt in de winter voor warmte, de Briza in de zomer voor koeling en oXygen garandeert het hele jaar door tochtvrije ventilatie. Door de aparte aanvoer van warm en koud water naar respectievelijk de warmtewisselaar en de Briza kan het systeem razendsnel schakelen tussen verwarmen en koelen. Vooral in het voor- en najaar levert dit in het Nederlandse klimaat (felle opklaringen en koude buien) een grote comfortwinst op. De Low H2O-warmtewisselaar is aangesloten op ketelgestookte lagetemperatuurverwarming (LTV).

 

Het complete gebouw van het verzorgingshuis wordt verwarmd, gekoeld en geventileerd door in totaal 96 eenheden van16 cmdik,62 cmhoog en gemiddeld2 meterbreed. In dat opzicht is het een uniek project. De combinatie van warmtewisselaar, oXygen en Briza bevindt zich al wel in meer verzorgingshuizen en kantoorpanden, maar alleen in Vleuterweide is dat niet in combinatie met andere klimaatbeheersingsoplossingen toegepast.

 

Radiator

Radiatorsystemen die voor verwarming én koeling zorgen, hebben vaak een belangrijk nadeel: ze zijn behoorlijk groot. De Briza van Jaga is echter een bijzonder compacte oplossing voor klimaatbeheersing, dikte 12,4 centimeter. Jaga zegt ook dat het omgevingsgeluid een stuk minder is. De Briza heeft een warmwaterstroom voor de radiatorfunctie en een koudwaterstroom voor de koeling. Afhankelijk van de instelling wordt de lucht verwarmd of gekoeld, zodat het systeem altijd voor een aangename temperatuur zorgt. Er is ook de mogelijkheid om te kiezen voor een Briza met vier pijpen (vierpijpssysteem). Dan hoeft het water niet eerst verwarmd of gekoeld te worden, maar ontstaat een systeem dat razendsnel kan schakelen tussen warmte en koelte. In het wisselvallige Nederlandse klimaat waarin zon en regen zich soms snel afwisselen, zorgt dit ervoor dat de binnentemperatuur gemakkelijk constant kan worden gehouden. Het warme water komt overigens gewoon van de CV-ketel, terwijl het koude water wordt aangevoerd vanuit een ijswatermachine of warmtepomp die zelfs buitenshuis geplaatst kan worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.