fbpx
Artikel

Regievoerder en risicodrager

Verantwoording dragen voor wat je maakt. Het lijkt logisch, maar veel installateurs duiken weg als het hierop aankomt. Pieter van Dijk denkt er anders over: de risicodrager kan juist een belangrijke toevoegende factor zijn in het verdienmodel van het moderne installatiebedrijf.

Van Dijk Made heeft alles wat veel familiebedrijven hebben: de trots, de waardes, de markten. Een belangrijk voordeel boven veel collega-bedrijven: het zit wel snor met de opvolging. In de coulissen staan twee neven Van Dijk (beide 33) al te trappelen om het stokje over te nemen van het huidige Van Dijktrio dat al jarenlang de scepter zwaait over de Brabantse totaalinstallateur, die in 1955 het levenslicht zag. Het levert een spannende ontdekkingsreis op naar het installatiebedrijf van de toekomst.

Continuïteit

De gebroeders naderen het pensioen, maar neven Dennis (nieuwbouwrenovatie en personeelmanagment) en Pieter (onderhoud-beheer en processen) werken als kroonprinsen volop aan gezonde continuïteit, het stokpaardje van elke familieonderneming. Met een visie die verder gaat dan het traditionele werk. Pieter kwam op zijn 24e bij de zaak, met een bachelor Marketing bedrijfskunde op zak. In drie jaar tijd liet hij zich technisch bijspijkeren tot werktuigbouwkundig projectleider, met als doel het beste van die werelden te combineren in het bedrijfsleiderschap.

Gelijkwaardige partner

Waar veel installateurs weg willen blijven uit de aanbestedingstrajecten bij aannemers, ziet Van Dijk juist een groeiende rol in dit segment. Maar dan wel als gelijkwaardige ketenpartner, of zelfs als regisseur. “Met open begrotingen, meetbare verwachtingen, en afrekening op basis van je prestatie, en dus ook van je fouten. Het aandeel installaties is van steeds groter belang in het slagen van projecten, dus waarom zouden wij niet als regisseur kunnen optreden?”, vraagt Pieter van Dijk zich af.

Integrale aanpak

Hetzelfde geldt voor de rol als risicodrager: het is voor veel bedrijven nog spannend om voor de exploitatieduur van het eigen werk een handtekening te zetten onder de prestatie en onderhoudskosten. “Juist als MKB-er, die dicht op de huid van opdrachtgevers zit, liggen hier grote kansen om je te onderscheiden van de grijze massa.” Als voorbeeld noemt Van Dijk projecten met warmtepompen, die nu onderhoudsproblemen krijgen. Van Dijk: “Wat doe je met duurzame sociale woningbouw, als een compressor van 3000 euro het begeeft, en dit niet meegenomen is in de exploitatie? Wij gaan nu, aan die voorkant, keihard voor die prestatiegarantie. En daarmee kiezen we dus ook voor onze leveranciers; wij verlangen verlengde garanties van fabrikanten voor dit commitment.”

Kansen in verzekering

Dezelfde filosofie geldt voor de CV-ketels die het bedrijf onderhoudt, momenteel 3500 voor corporaties en 1500 bij particulieren. Naast een kwaliteitsslag door bijvoorbeeld aansluiting te zoeken bij OK CV, onderzoekt Van Dijk de mogelijkheden om met verzekeraars aanvullende polisvoorwaarden te kunnen bieden, wanneer zij het onderhoud op zich nemen. “Als we zo geloven in onze werkwijze, zouden we klanten een aanvulling kunnen geven op hun levensverzekering. Een extra verkoopargument, een kwaliteitsborging voor ons vakmanschap, zekerheid voor bewoners/corporatie.”

Totaal als kans

De rol als totaalinstallateur? Is dat met deze visie niet te hoog gegrepen? Is specialiseren niet beter? Van Dijk vindt van niet. “Ik geloof dat de toekomst van installatietechniek zit in een black box in een woning, waarvan ik vind dat onze monteur alles moet weten. Of het nu om ventilatie, verwarming, elektra of regeltechniek gaat. Daarmee leggen we de lat hoog, maar dat dwingt ons om volop te investeren in ons personeel, vooral ook in jonge gasten.” Het profiel? “Techneuten met boerenverstand, doorzettingsvermogen en loyaliteit. En omdat onze visie helder is, heb ik er geen twijfel over dat we deze mensen kunnen binnenhalen, en dat we ze ook kunnen behouden.”

Pieter van Dijk is ook blogger op Installatie.nl. Lees hier zijn blogs.

Tekst: Eddy Buiting, foto: Van Dijk Made

Het volledige artikel is verschenen in Installatie en Sanitait 10-2015. Klik hier voor een voordelig (proef)abonnement.