Renovatie naar gasloos: nieuwe jas en bodemwarmtepomp

Het was een rigoureuze verbouwing, maar een jaren ’50 woning in Loo heeft de aardgasaansluiting vaarwel kunnen zeggen. Het is ook een mooi voorbeeld hoe een bodemgebonden warmtepomp ingezet kan worden in de bestaande bouw.

Waar voor veel bestaande woningen de route naar gasloos er eentje is van vele kleine stappen, is hier het tegenovergestelde gebeurd: in één rigoreuze verbouwing werd een traditionele vrijstaande woning van dik 70 jaar oud in een verbouwing van een goed half jaar dit jaar nul op de meter.

Woningen van installatietechneuten zelf zijn altijd interessant. Zo ook hier: werkorganisator/projectleider Ferry Bruns van Peters Installatietechniek uit Zevenaar ging samen met zijn collega’s een plan maken voor zijn eigen woning in Loo. Het doel: maximaal verduurzamen voor het beschikbare budget en een technisch afgeschreven woning energetisch reanimeren.

De woning voor renovatie.
De woning vóór renovatie

Jaren ’50 woning van het gas af

De woning in het dorp Loo vlakbij Arnhem stamt uit 1950, volledig voorzien van door een cv-ketel gevoede radiatoren. De spouwmuur was maar enkele centimeters groot en gevuld met steenwolvlokken. Extra isoleren in de spouw was dus geen optie meer. De kozijnen en ramen (HR++) waren nog van prima kwaliteit. Net als dat het eerder aangelegde systeem van mechanische ventilatie met raamroosters (afvoer in keuken, toilet en badkamer) niet aangepakt hoefde te worden. Hieronder de stappen bij deze woning genomen zijn: de gevel, het indak pv-systeem, de warmtepomp en de grote boiler.

Premium artikel

Het artikel dat je probeert te lezen is een Premium artikel
Premium artikelen zijn alleen toegankelijk voor premiumleden én abonnees van Installatie.

Digitaal basis

Voor slechts € 6,58 per maand sluit je al een Premium abonnement af. Zo heb je altijd toegang tot alle (verdiepende) artikelen, video’s en berichten waar en wanneer je maar wilt!

Bekijk de aanbieding