fbpx
Artikel

Restenergie fabriek verwarmt kantoren

De kantoren van ingrediëntenfabriek Fonterra en kaasfabriek van A-Ware in Heerenveen worden verwarmd en gekoeld met restenergie uit de Fonterrafabriek.  

In 2013 werd in Heerenveen gestart met de bouw van de 20.000 vierkante meter grote kaasfabriek van A-Ware met een capaciteit van 100.000 ton kaas. Daarnaast wordt ingrediëntenfabriek Fonterra gerealiseerd, een gebouw van 10.000 vierkante meter waar dagelijks ongeveer drie miljoen liter wei verwerkt zal worden tot ingrediënten voor voedingsmiddelen en kindervoeding. A-Ware levert de grondstoffen aan Fonterra, maar dat is niet het enige dat de twee fabrieken delen. 

 

IJs- en proceswater

De eveneens aan elkaar grenzende kantoren delen het klimaatsysteem Colt Caloris Hybrid. Kenmerkend voor dit systeem zijn het gebruik van restenergie uit de fabriek en slimme energie-uitwisseling. De kantoren van beide ondernemingen zijn samen 150 meter lang, 12,5 meter breed en hebben drie bouwlagen. Voor de koeling van deze kantoren wilde men geen gebruik maken van energieverslindende koelmachines. Daarom werd er gezocht naar een alternatief. Bij Fonterra werd deze gevonden in het ijs- en proceswater uit de fabriek. Deze koude én warmte uit het proces zijn uitermate geschikt om het Caloris Hybrid systeem op aan te sluiten. Het hele klimaatsysteem voor de kantoren draait daarmee op restenergie uit de fabriek en er is geen externe energiebron meer nodig.

 

22 graden Celcius

Het gekozen Caloris Hybrid systeem is een compact warmtepompsysteem waarbij in de kantoren in iedere ruimte een kleine warmtepomp in het plafond via een 2-pijps watervoerend systeem wordt aangesloten op de energiebron. Het werkingsgebied van deze kleine warmtepompen is 18 – 26°C. Er worden twee watertanks van elk 2.500 liter geplaatst als buffer. Het water in deze tanks wordt op 22°C, de gebouwneutrale bedrijfstemperatuur, gehouden. Om dit te bereiken, worden de buffervaten in de zomer opgewarmd tot 26°C en in de winter afgekoeld naar 18°C. Het Caloris systeem haalt de energie hieruit. Hoe groter het vat, hoe meer energie-uitwisseling tussen de units en hoe energiezuiniger het systeem.

‘Lage exploitatiekosten’

Het systeem wordt geïnstalleerd door Installatiebedrijf Bakker uit Oosterwolde. Hans Fijlstra, directeur, over het gekozen systeem: “Het grootste voordeel van het Calorissysteem is dat eerst onderling energie uitgewisseld wordt. Maar ook installatietechnisch en economisch heeft het systeem een aantal voordelen. Zo werk je niet met F-gassen boven in het plafond, hoeven geen wettelijke keuringen uitgevoerd te worden, heb je ook geen koelmachine nodig en bovendien hoeven de leidingen niet geïsoleerd te worden omdat bij 22°C geen condensvorming optreedt. Al met al betekent dit ook dat de exploitatiekosten aanzienlijk lager zijn.”

Back-up

Installatie en regeling worden aangesloten bij Fonterra. A-Ware zorgt voor back-up voor wanneer er een keer geen proceswater is. Hiervoor werd een HR-ketel geplaatst. Bakker zal het systeem op afstand monitoren en per unit de prestatie bijhouden. Eind 2014 moeten beide fabrieken operationeel zijn. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.