
Dankzij de vervanging van de technische installaties heeft het kantoorpand aan de Prof. W.H. Keesomlaan 1 in Amstelveen, genaamd Nieuw Kronenburg, een labelsprong gemaakt van G naar A. Het energieverbruik werd met bijna een derde verminderd.
Nieuw Kronenburg, dat 8800 m2 BVO (brutovloeroppervlak) beslaat, is in beheer bij WPM Kantoormanagement. Op advies van partner Innax en in samenwerking met installateur BAM Techniek zijn in 2014 de volgende installatietechnische verbetermaatregelen doorgevoerd:
- vervangen van de bestaande VR-ketels door HR107-ketels aangevuld met gasaborptiewarmtepompen;
- vervangen van de bestaande LBK zonder warmte- en vochtterugwinning door een LBK met warmte- en vochtterugwinning;
- centraal aan- en uitgestuurde verlichting vervangen door de toepassing van bewegingsschakelaars en een veegpulsschakeling. Zodra het alarm wordt ingeschakeld, wordt alle verlichting uitgeschakeld. De conventionele verlichting vervangen door hoogfrequente verlichting, onder andere HF-TL en LED in combinatie met daglichtregeling.
Redelijke schil

Remco Cooijman van Innax: “Uit het EPA-U-maatwerkadvies bleek dat het gebouw een redelijke thermische schil heeft met Rc-waarden van rond de 2 m2 K/W. De LBK was overgedimensioneerd en tijdens de bouw was het gebouw voorzien van topkoeling middels 4-voudige ventilatie. Het gebouw is eind jaren 90 voorzien van ruimtekoeling middels ventilatieconvectoren. De ventilatie was teruggebracht naar 2,5-voudig. “Op basis van bovenstaande konden we vaststellen dat de maatregelen voornamelijk te zoeken waren bij de technische installatie en niet zozeer bouwkundig (thermische schil). Er is nu minder energie nodig om de verse lucht te verwarmen of te koelen, omdat het luchtdebiet in de nieuwe situatie verlaagd is”, aldus Cooijman.
Gasabsorptiewarmtepomp
Voor de warmteopwekking is gekozen voor een installatie met gasabsorptiewarmtepompen. Deze keuze is volgens Cooijman het meest rendabel. De GAHP-warmtepomp verhoogt de energie-efficiëntie met meer dan 35% in vergelijking met de beste condensatieketels. Dit wordt gerealiseerd door het gebruik van hernieuwbare energie, met de daaruit voortvloeiende kostenbesparingen en milieuvoordelen. Een ander voordeel dat Cooijman noemt van de gasabsorptiewarmtepomp in vergelijking met een elektrische warmtepomp, is dat het mogelijk is hogere temperaturen te halen. Het nieuwe opwekkingsrendement geeft volgens Cooijman een forse besparing op het totale aardgasverbruik.
Weersafhankelijke regeling
In 2014 is BAM Techniek gestart met de renovatie van de bestaande installatie die bestond uit twee VR-ketels die toe waren aan vervanging. “De warmteafgifte in het gebouw bestond uit radiatoren. Deze zagen er nog goed uit en waren nog niet aan vervanging toe. Bij het vervangen van een warmteafgifte-installatie zit je al gauw op slopershoogte, dit werd nu voorkomen.” De warmtecentrale is uitgevoerd met een weersafhankelijke regeling waarbij de aanvoertemperatuur afhankelijk van de buitentemperatuur wordt geregeld. De stooklijn staat ingesteld op een maximum van 80-60 °C bij / -10 °C. Op jaarbasis is de buitenlucht voor 80% van de tijd warm genoeg om enkel op gasabsorptiewarmtepompen het gebouw te laten verwarmen. Mocht de temperatuur van de stooklijn te hoog worden of er is meer warmtevraag nodig, dan zal er aanvullend of alleen verwarmd worden met de HR107- ketels.
Tekst Loet van Bergen, foto’s Innax
Het volledige artikel is verschenen in Installatie en Sanitair 5-2015. Kijk hier voor een voordelig (proef)abonnement.