fbpx
Artikel

Het gerenoveerde Scheepvaartmuseum herbergt twee verschillende soorten binnenklimaat. Het leidingwerk is verwerkt onder een verhoogde vloer. Het monumentale gebouw heeft twee aparte binnenklimaatsystemen; één voor het monumentale gebouw, één voor de vitrines met museumstukken.

 

Luchtbehandeling

De klimatisering van het Scheepvaartmuseum speelt zich af op twee luchtbehandelingsniveaus: museaal en semi-museaal. Bij beide systemen wordt de lucht aangevoerd vanuit de verhoogde vloeren van alle museumzalen zodat de historische plafonds in het zicht blijven. De kanalen, leidingen en buizen liggen op de houten vloeren. In de verhoogde vloer van de museale ruimtes is een flexibel separaat luchtsysteem aangelegd die zorg draagt voor de luchttoevoer van de meer dan 200 vitrineaansluitingen.

 

scheepvaartmuseum3Klimaatvitrines 

Deerns ontwikkelde speciaal voor dit museum zogenaamde klimaatvitrines waarin een miniklimaat wordt gecreëerd en die door centrale luchtbehandeling worden gereguleerd. Dit microklimaat kenmerkt zich door een zeer constante luchtvochtigheid (circa 50%RV) en temperatuur (tussen de 18 en 22˚C) over het gehele jaar.

 

Het renovatieproject heeft in totaal vier jaar geduurd. Een project dat uitgevoerd is door BAM als overall-aannemer, met Wolter & Dros/BAM-Techniek als combinatie en Croon als onderaannemers voor W resp. E-installatie.

 

Een uitgebreide reportage over deze bijzondere installatie vindt u in de vernieuwde Installatie en Sanitair nummer 9. Vraag een gratis proefnummer aan.

 

1 reactie op “Scheepvaartmuseum: innovatieve luchtbehandeling

 1. Jeanette de Lange schreef:

  Geachte heer/mevrouw,

  Vanuit professioneel oogpunt ben ik geïnsteresseerd in het artikel over de installatie van de klimaatbeheersing in het Scheepsvaartmuseum.
  Zelf werk ik als collectiebeheerder voor het Historisch Museum Den Briel en ik zou graag deze artikel willen lezen. Kunt u hiervan een pdf naar mij toesturen.
  Heel hartelijk dank.

  Vriendelijke groet,
  Jeanette de Lange

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.