Schuiven met energiestromen

waterstof

In het Zuid-Hollandse Stad aan ’t Haringvliet verrijst een woonwijk die is aangesloten op een collectief warmte- en koudenet, dat gevoed wordt door een in­genieuze configuratie van bronnen. Waterstof als energie-opslagmedium speelt een belangrijke rol in het Innovahub-concept van het bedrijf HyLife Innovations.

De zeventien woningen waarvan vorige maand de bouw startte, worden aangesloten op een vierpijps warmtenet. Dit heeft zijn oorsprong in de ‘machinekamer’: een huisje van zes bij acht meter in de noordoosthoek van het plangebied. Daar staan vier monoblock lucht/waterwarmtepompen van 18 kWth per stuk opgesteld op het dak. Die voeden een groot warm cv-water-buffervat van 4000 liter met water op een temperatuur van ongeveer vijftig graden. Naast het warmwatervat staat een tweede vat van 2000 liter, met koud water, voor de warme zomerse dagen. Kijk je naar de woningen zelf, dan is daar eigenlijk niet eens zoveel vernieuwends aan.

Het gaat om enkele appartementen, rijtjeswoningen en twee-onder-een-kappers, die via een afleverset zijn verbonden met het warmtenet. De woningen hebben op de begane grond en de eerste verdieping vloerverwarming/-koeling. Op zolder is er voor de koude dagen een elektrische radiator. Warm tapwater wordt doorstromend geleverd, waarbij de stap van 50 naar 65 graden gemaakt wordt door een buffervat van twintig à dertig liter met een elektrisch element. Dit heeft genoeg vermogen om zonder onderbrekingen twee uur lang te douchen.

Verder lezen? Log in met je abonneenummer of Premium-account, of kies hier een abonnementsvorm.

Premium artikel

Het artikel dat je probeert te lezen is een Premium artikel
Premium artikelen zijn alleen toegankelijk voor premiumleden én abonnees van Installatie.

Digitaal basis

Voor slechts € 6,58 per maand sluit je al een Premium abonnement af. Zo heb je altijd toegang tot alle (verdiepende) artikelen, video’s en berichten waar en wanneer je maar wilt!

Bekijk de aanbieding