fbpx
Artikel

Slimme thermostaat reageert op mobieltje

Om onnodig stoken te voorkomen gaan Novay, Rendo Duurzaam en Home Automation Europe een slimme thermostaat ontwikkelen die via een mobiele telefoon te bedienen is. Het gaat om een lerend systeem dat actuele locatiegegevens van mensen met het gedrag uit het verleden combineert.  Uit eerder onderzoek van VROM bleek dat de CV ketel in drie miljoen Nederlandse huishoudens regelmatig onnodig aan staat. Vooral programmeerbare thermostaten blijken niet optimaal ingesteld. Volgens het ministerie gaat op die manier in Nederland elk jaar zo’n 600 miljoen m3 aardgas onnodig in rook op.

Voor het onderzoek, Geotherm genaamd,  gebruiken personen in 25 huishoudens een mobieltje. Het mobieltje laat GeoTherm zien hoe ver iemand van huis is. Locatie-informatie uit het verleden levert patronen op die vervolgens helpen te voorspellen of iemand daadwerkelijk op weg is naar huis en hoe veel tijd dat in de regel kost. In het stookseizoen wordt de thermostaat automatisch bediend.

 

Dit jaar moet duidelijk zijn welk gemak, gewin, genot en groen het systeem oplevert voor de huishoudens en of het systeem Nederland kan helpen om de klimaatdoelstellingen voor 2020 alsnog te halen. Meer informatie over het project en de deelnemers is te vinden op www.geotherm.novay.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.