
Slimme verwarmingen zijn uiteindelijk interactief van aard. Ze kunnen informatie van en naar de gebruiker verzenden en ontvangen, communiceren met andere apparaten in huis en zelfs met de buitenwereld. Op deze manier kun je als installateur ook de slimme verwarming die je bij een klant hebt geïnstalleerd blijven controleren. Als expert is het hierbij verstandig om je klant aan te bevelen om een glasvezel postcodecheck te doen. Mensen die hiervan gebruik kunnen maken, zullen namelijk de slimme verwarming echt goed kunnen gebruiken. Kun je ze dan ook nog tonen, dan kun je als installateur je klant zelfs een deskundige op dit gebied aanraden. Hierdoor zal de slimme verwarming die je zelf installeert perfect werken!Â
Slimme verwarming zet de consument aan het stuur. Dankzij het geïntegreerde communicatieapparaat kun je met een slimme verwarming de verwarming van je gebouw aanpassen aan je behoeften en zelfs op afstand bedienen. Je kunt bijvoorbeeld tegen het einde van je woon-werkverkeer je verwarming aanzetten, zodat je huis al comfortabel is vanaf het moment dat je aankomt. Slimme verwarmingssystemen maken ook zogenaamde ‘monitoring van apparaten op afstand’ mogelijk, waarmee je installateur of servicebedrijf tijdig en proactief onderhoud kan plegen aan eindgebruikers, waardoor ze ongestoord kunnen genieten van verwarmingscomfort in hun woning.
Slim verwarmen is goed voor het milieu. Slimme bedieningselementen helpen de efficiëntie van een verwarmingssysteem te verhogen, waardoor hoge energiebesparingen worden gegenereerd . Deze systemen helpen ook om hernieuwbare elektriciteit van het net te integreren, bijvoorbeeld door je voorkeuren in te stellen om prioriteit te geven aan het elektriciteitsverbruik wanneer er meer hernieuwbare elektriciteit is. Dit wordt het gemakkelijkst bereikt met toestellen als hybride warmtepompen, elektrische warmtepompen en warmwaterboilers. Met al deze apparaten is het mogelijk om te anticiperen of uit te stellen wanneer ze elektriciteit verbruiken. Zo kan men bijvoorbeeld een warmtepomp gebruiken om een ​​goed geïsoleerd huis voor thuiskomst te verwarmen en toch enkele uren te genieten van een warme leefruimte.
Een ander voorbeeld zou zijn om een ​​hybride warmtepomp in elektrische modus te gebruiken wanneer elektriciteit overvloediger en zuiniger is, en over te schakelen naar de geïntegreerde ketel wanneer het te duur wordt. Gebruikers kunnen er ook voor kiezen om water te verwarmen met de back-upweerstand van een goed geïsoleerde opslagtank (power-to-heat) wanneer elektriciteit goedkoop is, en om het warme water te gebruiken wanneer dat nodig is.
Slimme verwarming wordt een integraal onderdeel van de ‘smart homes’-revolutie. De vele verschillende apparaten in een gebouw (bijv. verwarmings- en koelsystemen, ventilatie, koelkasten, elektrische voertuigen), zullen hun werking kunnen coördineren, het comfort optimaliseren en energie-efficiëntiewinsten opleveren voor de consument. Hieronder lees je wat hier de voordelen van zijn:
- Verhoog de efficiëntie en genereer hoge energiebesparingen.
- Help om hernieuwbare elektriciteit van het net te integreren: bijvoorbeeld de slimme verwarming instellen om prioriteit te geven aan het elektriciteitsverbruik wanneer het overvloediger is.
- Kan op afstand worden bediend en kan eenvoudig worden aangepast aan de behoeften van de consument.
- Combineerbaar met alle moderne verwarmingstechnologieën en hernieuwbare energiebronnen.