Warmte door ijs

Met ijs(vorming) een gebouw verwarmen. Dat klinkt tegenstrijdig, maar in de nieuwe vleugel van verpleeghuis Het Hof in Hengelo gaat het gebeuren. Hoe werkt deze techniek?

Het ondergrondse energieopwek- en buffersysteem van SolarEis gaat in combinatie met een zonne-luchtabsorber op het dak en een warmtepomp met booster, de ruimten verwarmen, koelen en van warm tapwater voorzien. In tegenstelling tot een open of gesloten WKO zijn er geen diepboringen nodig en is het systeem onderhoudsvrij. Het probleem met gasloze elektrische verwarmingssystemen is dat pv-panelen in de zomer veel overtollige energie opwekken, die niet meteen teruggeleverd kan worden aan het net. Willen gebouwen qua energiehuishouding zelfvoorzienend worden, dan heb je eigenlijk een energiebuffer nodig om de seizoenen te overbruggen. Reguliere ondergrondse WKO-systemen voorzien in deze oplossingen, maar er zijn hobbels. Vaak ontstaat er onbalans in de grondwaterstanden en het brengt veel werk met zich mee in de projectvoorbereiding en uitvoering: de vergunningtrajecten duren lang en er zijn diepboringen nodig. Dat veroorzaakt risico’s van eventuele vervuiling van het grondwater vanwege het doorboren van grondlagen.

Interessant artikel? Verder lezen kan door in te loggen met je abonneenummer of Premium-account. Of maak een account aan, dit kan al vanaf € 6,38 per maand.

Premium artikel

Het artikel dat je probeert te lezen is een Premium artikel
Premium artikelen zijn alleen toegankelijk voor premiumleden én abonnees van Installatie.

Digitaal basis

Voor slechts € 6,58 per maand sluit je al een Premium abonnement af. Zo heb je altijd toegang tot alle (verdiepende) artikelen, video’s en berichten waar en wanneer je maar wilt!

Bekijk de aanbieding