fbpx
Artikel

Start-ups: de tijdgeest mee

Nieuwe technologische mogelijkheden hebben zaken doen in de bouw en techniek op scherp gezet. Niets is zeker, en alles kan. Start-ups hebben succes met innovaties die tot voor kort als ‘zweefkezerij’ werden afgedaan. Wij maakten een selectie van spraakmakende bedrijven die de gevestigde orde uitdagen en de regels van het spel veranderen.

De eRadiator van Nerdalize.
De eRadiator van Nerdalize.

Nerdalize

Nerdalize is een start-up van Yes!Delft die de eRadiator van Eneco ontwikkelde. De eRadiator is een designradiator met ingebouwde server waarvan de (rest)warmte wordt gebruikt om huizen op temperatuur te krijgen. Nerdalize bedacht ooit dat computerservers niet centraal in grote datacentra moeten worden geplaatst, maar decentraal bij bewoners thuis. Het concept lijkt te werken. Onderzoek in samenwerking met het Leiden Institute of Advanced Computing Science toont aan dat bedrijven en instellingen een kostenbesparing van 30% tot 55% kunnen realiseren met de eRadiator.

Solease

Solease, een incubator van de Universiteit Utrecht, verhuurt zonnepanelen. Volgens CEO en oprichter Pierre Vermeulen gaat Solease niet alleen de energiemarkt op z’n kop zetten (“duurzaam en decentraal”), maar ook de ondoorzichtige markt voor zonnepanelen, die bestaat uit 1500 onbekende merken en partijen in Nederland. Vermeulen is niet vies van wat olie op het vuur: “Waarom hebben we in Nederland nog steeds geen massaconversie van zonnepanelen? Omdat de particuliere consument aanhikt tegen de investering van 5000 euro en als een berg opziet tegen al het gedoe rond de installatie. Nou, Solease ontzorgt klanten volledig. We investeren, installeren, monitoren, repareren en verzekeren. En we zijn hartstikke flexibel met onze ‘verhuisservice’, ‘overnameservice’ en ‘teruggeefservice’. Alle risico’s liggen bij ons. Je snapt dat we er geen belang bij hebben om goedkope rotzooi op het dak te leggen. Dat zou óns geld kosten.”

Containerwoning van Sustainer Homes.
Containerwoning van Sustainer Homes.

Sustainer Homes

Sustainer Homes bouwt zeecontainers om tot volledig zelfvoorzienende, duurzame en mobiele containerwoningen. Met de meest geavanceerde innovaties in zonne-energie, windenergie en waterzuivering wekt Sustainer Homes alle energie en water op binnen de beschikbare 30 m2. Dit gebeurt uitsluitend met gerecyclede of recyclebare materialen. De containers hebben geen aansluiting nodig op het riool, water-, gas-, of elektricteitsnet en hebben toch alle comfort en faciliteiten van een normaal huis. Bovendien zijn deze praktisch draadloos en dus gemakkelijk te verplaatsen.

Peeeks

Peeeks beweert 10% tot 40% besparing op energiekosten te kunnen realiseren voor organisaties die flexibel zijn in het moment waarop ze stroom afnemen, zoals bedrijven met koelinstallaties, airconditioners, pompsystemen, WKO-installaties en verwarmingselementen. Denk aan sportaccommodaties, waterschappen, fabrieken of laboratoria. Zij kunnen zij vaak best een uurtje wachten met het inkopen van stroom, maar zitten meestal vast aan een ‘normaal energiecontract’. Met Peeeks kunnen zij voortaan optimaal gebruikmaken van de fluctuerende energieprijzen. CEO David Beijer: “De energiemarkt is van oudsher conservatief, met enkele grote spelers. Met de komst van zonne- en windenergie zijn er veel kleine leveranciers bij gekomen op de markt. Daardoor is het aanbod van energie grilliger en onvoorspelbaarder geworden en fluctueert de prijs harder. Daarmee is er behoefte ontstaan aan een partij als Peeeks.”

Vandebron

Vandebron mag je met 50.000 particuliere klanten het grootste succesnummer van dit moment noemen. Het bedrijf koopt energie rechtstreeks van de leveranciers van windenergie, zonne-energie en bio-energie, zoals boeren, particulieren met grote daken en coöperaties. Commercieel-directeur Aart van Veller: “We hebben de tussenschakels in de keten eruit gehaald. Daardoor zijn we goedkoper. Voor duurzame energie betalen onze klanten zo’n 5% minder. En de marktprijs die Vandebron betaalt aan de producenten ligt juist 10% hoger.” Van Veller: “Alleen al door het feit dat we bestaan, gaat de marktprijs van duurzame energie uit Nederland omhoog. Producenten bedingen een hogere prijs omdat ze die ook bij ons krijgen. En de consument krijgt de macht om zelf te bepalen aan wie hij of zij de energierekening gunt.”

Tekst: Ton Verheijen, foto’s: fabrikanten

Het volledige artikel is verschenen in Installatie en Sanitair 1-2016. Klik hier voor een (proef)abonnement.