fbpx
Artikel

Installatietechniek is een zeer breed vakgebied en kan betrekking hebben op tal van beroepen. Er werken zo’n 145.000 werknemers in loondienst binnen de installatietechniek. Daarbij werken er vrij veel zelfstandig ondernemers binnen de installatietechniek. Er zijn genoeg mogelijkheden voor ondernemers omdat veel werkzaamheden niet uit te voeren zijn zonder diploma.

Voldoende carrièremogelijkheden

Wat de installatiebranche zo aantrekkelijk maakt, zijn de vele carrièremogelijkheden. Zo kunnen ondernemers aanvullende opleidingen en cursussen volgen om vervolgens te gaan werken in het sanitair, verwarming en verkoeling of ventilatie. Doordat er diverse werkzaamheden zijn die alleen uitgevoerd mogen worden door vakmensen met een diploma, is er minder ruimte voor oneerlijke concurrentie. Zzp’ers kunnen vaak dus een aantrekkelijk uurtarief rekenen. Door middel van de juiste certificaten of diploma’s kunnen zij aantonen dat ze over de gewenste vaardigheden of kennis beschikken. Bijscholing is erg belangrijk, omdat de branche altijd in beweging is en nieuwe technieken en mogelijkheden elkaar snel opvolgen. Door specialisaties, keurmerken en vakopleidingen te delen op jouw website onderscheid je jezelf van andere installateurs binnen jouw vakgebied.

Verzekeren tegen zakelijke schade

Als zzp’er geniet jij van de vrijheid om je eigen opdrachten uit te zoeken, je eigen tarief te bepalen en je eigen tijd in te delen. Hier staan wel wat verantwoordelijkheden tegenover. Zo moet je zelf geld apart zetten voor je pensioen en dien je de nodige verzekeringen af te sluiten. Veel mensen hebben een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren. Je kunt je ook beroepsmatig verzekeren tegen aansprakelijkheid. Voor installateurs zijn speciale verzekeringen die dekking bieden bij schade aan spullen, personen, productaansprakelijkheid en werkgeversaansprakelijkheid. Het kan verstandig zijn om een montageverzekering voor installatiewerken af te sluiten. Verdiep je in de mogelijkheden voordat je jouw eerste klus aanneemt, om zo de risico’s voor jezelf te verminderen. Het is ook verstandig om direct jouw administratie goed bij te houden en indien mogelijk een boekhouder in te schakelen. Er is ook veel software beschikbaar waarmee je eenvoudig jouw boekhouding zelf bij kunt houden.

Opdrachten vinden als installateur

Zelfstandig ondernemers moeten zelf op zoek naar opdrachten. Soms is het mogelijk om via een oud-werkgever een grote opdracht in de wacht te slepen, of kun je via zzp-platformen als Werkspot aan jouw eerste klussen komen. Online gevonden worden is zeer belangrijk, dus zorg voor een professioneel ogende website met daarop een duidelijk overzicht van je diensten en tarieven. Door reviews van klanten te verzamelen breng je op potentiële klanten over dat jij een betrouwbare partij bent om zaken mee te doen. Het valt aan te raden om een gedeelte van je tijd te besteden aan leadgeneratie. Dit is een proces waarbij je jouw klantenkring vergroot door rechtstreekse targeting van potentiële klanten die interesse hebben getoond in jouw diensten.