fbpx
Artikel

Door één tapwaterpomp te vervangen, bespaart voetbalclub Groesbeekse Bous jaarlijks 1500 euro aan energiekosten. De slimme tapwaterpomp met smarttechnologie schakelt waar mogelijk de warmwatercirculatie uit. Hierdoor worden warmteverliezen in de circulatieleidingen en onnodig opwarmen van de boiler voorkomen. Huisinstallateur Nillessen Installatietechniek kwam na de VSK in contact met Biral, die met de AWX-smart een VSK Award won. De doucheruimtes van de voetbalverenigingvereniging werden van warm tapwater voorzien door een traditionele tapwaterpomp. De aanschaf en installatie van de zelflerende label-A pomp (796 euro) bleek na metingen achteraf binnen een half jaar te zijn terugverdiend. De Groesbeekse Boys verspilden jaarlijks 2100 euro aan warmteverlies in het warmwatercircuit.

De technologie herkent het gebruik van tapwater aan de hand van de gebruikerspatronen, en schakelt vanzelf aan en uit zonder dat tijd- of temperatuurinstellingen nodig zijn. Oftewel: een slimme thermostaat voor het tapwater, die de tapwaterpomp zo efficiënt mogelijk laat draaien. Hiervoor is boven de boiler een ‘voeler’ bevestigd die structureel de consumptie van warm water door de eindgebruiker meet én onthoudt.

Besparing

Niet zozeer de besparing op draaitijd van de pomp is groot –die werd met de introductie van de permanent magneetmotor al gerealiseerd-; vooral het warmteverlies in de ringleidingen wordt behoorlijk gereduceerd. Onafhankelijke metingen van KTD Klimaatbeheersing uit Doetinchem lieten zien dat het jaarlijks stroomverbruik met 37 euro daalde, en de kosten van warmtecirculatieverlies zo’n 1700 euro. Daar tegenover staat een thermisch verlies van 10% (210 euro) voor het opwarmen van afgekoeld tapwater in de boiler. De montage is volgens projectleider Marco Krijnen niet anders dan een traditionele tapwaterpomp.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.