fbpx
Artikel

Trends in verwarming, sanitair en klimaat

Duurzame systeemoplossingen en renovatie blijven de speerpunten voor de installatiebranche. Voorzitter Gerard Deen van de adviescommissie van de beurs presenteerde de trends voor de verwarmings, sanitair en klimaatbeheersingsmarkt. In de woningbouw blijft de nieuwbouwproductie verder afnemen. In 2009 werden nog 80.000 woningen opgeleverd. Vanaf 2010 verwacht Deens een constant ‘lage’ nieuwbouwproductie van rond de 50.000 woningen, cijfers die bevestigd worden door TNO, die in de Bouwprognoses de neergaande trend zelfs tot in 2014 laat doorzetten. Daarnaast kampt de branche met een laag consumentenvertrouwen, beperkte investeringsruimte en woningcorporaties die minder ruim bij kas zitten dan doorgaans. De zorg, noem het levensloopbestendig en duurzaam maken van de woningvoorraad met bijvoorbeeld domotica is wel een groeimarkt. Naast de woningrenovatie is ook de kantorenmarkt en utiliteit ook een hoek met kansen, zo zeggen de specialisten. Leegstaande kantoren verduurzamen, scholen en gemeentelijke gebouwen.

 

Verwarming

“De branche leunt op bestaande voorraad”, zegt Deens, doelend op de vervangingsmarkt voor woonhuisinstallaties die redelijk constant blijft. “Per jaar worden circa 460.000 cv-ketels geplaatst, en de HR-ketel blijft de meest toegepaste verwarmingsbron voor de woningbouw.”  Ook is een trend naar systeemoplossingen waarneembaar. Dit betekent dat de traditionele ketel steeds vaker wordt gecombineerd met energiezuinige systemen voor ventilatie, warmterugwinning en innovaties als warmtepompen en zonne-energie. Door goede isolatie wordt het gasverbruik voor verwarming relatief minder, en stijgt de vraag naar meer warmwater-comfort. Dit bleek al eerder uit de verkoopcijfers van cv-ketels, waarbij de CW3 klasse voor het eerst niet de best verkopende ketel bleek. “De markt voor het gebruik van zonne-energie voor het bereiden van warm water is groeiende”, aldus Deens.

 

Sanitair

De sanitairmarkt staat op dit moment onder grote druk. In deze branche tekent zich een stagnatie tot kleine krimp van de totale omzet af. De stagnatie zit vooral in de woningbouw, waar het consumentenvertrouwen gering is, de daling in de nieuwbouw. Deens ziet de kansen voor de badkamerbranche vooral in de evolutie van de badkamer van functioneel naar wellness, én in de vergrijzing van de bevolking, dus levensloopbestendige toepassingen. Het middensegment ervaart momenteel grote druk door enerzijds de ‘verluxing’, anderzijds de prijzenslag aan de onderkant van de markt en de internetconcurrentie.

 

Klimaatbeheersing

“Op het gebied van klimaatbeheersing zijn er veel innovatieve ontwikkelingen”, vervolgt Deens, die deze vooral ook ziet in techniekoverschrijnende systeemoplossingen, die het productniveau overstijgen. “Door ICT-ontwikkelingen in combinatie met sensoren worden losstaande functionaliteiten geïntegreerd. De CO2 uitstoot van woning en utilteitsgebouwen worden daarmee meetbaar gereduceerd.” Ook kwetsbare binnenklimaten, zoals scholen, profiteren van de toename van systemen, en de grotere bewustwording van  een goede klimaatbeheersing. Hieruit blijkt dat niet enkel energiezuinigheid of budget een argument kan zijn tot installatietechnische verbeteringen

 

Opleiding

Belangrijk aspect daarin is dat de rol van het installatiebedrijf hierin blijvend verandert. Het aandeel van de installatie in de gebouwkosten, maar ook in het ‘slagen’ van een gebouw en diens binnenklimaat is groter geworden. Deens voorziet dan ook meer een rol van ‘eindverantwoordelijke systeem integrator’ voor de branche, die zich nog te veel in de hoek van uitvoerend onderaannemer laat drukken. “De instroom van goede vakmensen vormt echter een grote bedreiging”, waarschuwt hij. “Er stromen meer mensen met kennis uit, dan dat er binnen komen. Individuele bedrijven, maar ook de branche-organisaties hebben een belangrijke rol in het opleiden en enthousiasmeren van goede vakmensen.” Uneto-VNI-voorzitter Marcel Engels luidde eerder deze maand al de noodklok, door te stellen dat sommige regionale opleidingen in de installatietechniek met sluiting worden bedreigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.