fbpx
Artikel

Vastbijten en speuren

Het zijn jaren van overleven geweest. Bert de Graaf windt er geen doekjes om. De overlevingsdrang van het ‘sanitairstel’ Bert en Eva heeft echter niet alleen de zaak in leven gehouden; het heeft ook geleid tot innovatieve ideeën, waarvan de Badkamer op Wielen het meest vruchtbaar is gebleken.

Kriebelen

In 1990 startte Bert de Graaf zijn eigen installatiebedrijf. Tien jaar later moest hij vanwege rugklachten hiermee stoppen, maar in 2004 kriebelde het ondernemersbloed weer en opende hij de deuren van de Wijchense sanitairshowroom. Na een jaar besloot de ondernemer ook het montagedeel naar zich toe te trekken. De Bubbelshop was geboren. In korte tijd bouwde het familiebedrijf, met één vaste monteur die er nog steeds werkt, een keurige markt op. “Door afspraken na te komen, vakwerk te leveren. Kortom: de tevredenheid van de klant op nummer 1 te zetten.”

jaws1431230-011Vernieuwen

Afgelopen jaar vernieuwde de Bubbelshop zijn showroom. Het voornaamste deel van de doelgroep van de Bubbelshop zit in het middensegment. Die gaat na een goed gesprek met een gedegen ontwerp naar huis, waarbij het paar sterk teert op goede mond-tot-mondreclame. Hoewel De Graaf in zijn showroom nauwelijks ervaringen heeft met klanten die schermen met internetprijzen, zoekt hij wél het onderscheid. “We kiezen bijvoorbeeld bewust voor enkele maatwerkopstellingen van onze vaste interieurbouwer Martijn Slooff.”

Franchise

De aansluiting bij Baden+, sinds november 2014, betekent onder meer ook dat het Mix & Match-huisprogramma van de formule meer zichtbaar is in de showroom. Échte toegevoegde waarde van de franchiseformule vindt De Graaf in marketing en reclame. “Promotiemateriaal, vier keer per jaar folders, acties, de website. Allemaal zaken die er voor een klein bedrijf ‘bij’ komen, en waar we eigenlijk geen kaas van gegeten hebben.” Als voorbeeld noemt Bert de Graaf de uitingen die de formule verzorgt voor de oudere doelgroep, meer toegespitst op veiligheid, welbehagen en ontzorging. “Daarnaast behouden we de vrijheid in assortiment en leveranciers.”

Welke trends?

“Allereerst worden de deuren en glaswanden zo veel mogelijk profielloos. De regendouches doen het relatief goed, net als spiegels met geïntegreerde LED-verlichting, en de randloze toiletten.” Verder ziet het paar dat baden verdwijnen ten faveure van praktische inloopdouches, onder invloed van de marketing van bedrijven als Molenaar en Kinedo, die met prefab oplossingen de markt bestoken. “Als het daar regent, druppelt het bij ons”, zegt Bert de Graaf. “Uiteraard doen wij dit wel op onze manier. Binnen een dag klaar is voor onze klant minder een issue. Ik neem liever de tijd voor mooi maatwerk in plaats van een ‘snel kunststofelementje’.”

jaws1431230-002Op wielen

Een ander bedrijf dan de Bubbelshop is Badkamer op Wielen. In 2008 stond De Graaf op de vakbeurs VSK met een mobiele badkamer, die hij in Tjechië op een aanhanger had laten maken. Ideaal als tijdelijke badkamer bij een verbouwing. “We wilden iets doen dat een ander niet doet”, zegt hij. Inmiddels heeft De Graaf er 45 verkocht en heeft hij er zelf nog 12 in de verhuur. Na gesprekken met een schade-expert werd er ook een keukenvariant gebouwd. Een grotere verwachting heeft De Graaf echter bij de variant voor mindervaliden. Deze unit, niet op een aanhanger, met grotere deuren en aangepast sanitair, kan tijdelijk geplaatst worden bij mensen die op de begane grond een badkamer nodig hebben. Inmiddels heeft De Graaf zich verdiept in de WMO, en voor elkaar gekregen dat de mobiele badkamer in Nijmegen vergoed wordt volgens deze gemeentelijke regeling. “Dit jaar hoop ik er nog drie voor de verhuur te maken.” Naast een lucratieve business, vindt het stel deze niche vooral ook nobel. “Deze doelgroep is, met de terugtrekkende overheid, de bezuinigingen op de zorg, en de wijze waarop gemeenten worstelen met deze problematiek, een absolute groeimarkt voor slimme ondernemers. Maar dan moet je je wel erin vastbijten.”