fbpx
Artikel

Ventilatievloer in woningbouw

De bouwwijze en installatieconcept van nieuwbouwproject ‘t Heerlijk Recht in Leiderdorp zijn alles behalve standaard. De woningen hebben vloerverwarming, die op een holle vloer ligt waar ventilatielucht doorheen wordt geleid. De lucht wordt daardoor opgewarmd en stroomt tochtvrij en geluidloos de ruimtes in. De holle vloer biedt desgewenst ook nog ruimte voor leidingen. Uit de afgezogen lucht wordt warmte teruggewonnen en opnieuw ingeblazen.
Ook maken de woningen van ’t Heerlijk Recht gebruik van koeling uit de bodem. Dit terwijl de verwarmingsbron een gewone HR-ketel is.

Bouwregisseur Harold Groen van Bouw XS werkt in dit project samen met installatieadviseur Cees Besseling van het bedrijf Sixways. Dit bedrijf voorziet prefab heipalen aan de buitenzijde van leidingen die dienst doen als bodemwarmtewisselaar.

De collectoren leveren in Leiderdorp alleen koude voor de zomer, in totaal zo’n 3,5 tot 4 kW per woning. Besseling is niet bang dat de bronnen in Leiderdorp hierdoor teveel opwarmen. ‘Ze hebben in de winter ruim een half jaar de tijd om af te koelen.’

 

Bouwkundig

ins0810project 5 Nummer9-700Bouwkundig bijzonder is dat de binnenspouwbladen en – wanden van keramische stenen prefab op de bouw aankomen en vervolgens naadloos geïsoleerd worden met gespoten pur. Deze methode is vooral bekend van naïsolatie van de onderkant van vloeren in kruipruimtes van bestaande woningen. ‘Zo krijg je geen koudebruggen en je hebt een naadloze aansluiting op kozijnen’, motiveert Groen deze in de nieuwbouw (nog) ongebruikelijke manier van isoleren. De Rc-waarde is berekend op 3,2.

 

Tekst: Richard Mooi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.