fbpx
Artikel

Verdringingsventilatie in klaslokaal

In 40 klaslokalen in Capelle en Krimpen aan de IJssel zijn ventilatie-units van het Zweedse merk Swegon geïnstalleerd. De manshoge WTW-units blijven onder de limiet van 1000 ppm (kooldioxidewaarde) die de opdrachtgevende school als norm stelde.  

De units van Swegon staan op de vloer van het klaslokaal. Dat is nodig omdat de Compact Air Unit de verse voorverwarmde lucht via de vloer uitblaast. Het principe gaat uit van de ingeblazen lucht te verspreiden over de vloer want CO2 hangt laag en dat wordt op die manier verdrongen, ook door aan de bovenkant te zuigen. Grote roosters zorgen ervoor dat de verse lucht aan drie kanten “breed uitwaaiert, waardoor de klas geen tocht ervaart. Door met lage snelheid uit te blazen ontstaat er verdringingsventilatie.

 

Afvoer

De afgezogen ventilatielucht en verse buitenlucht kunnen zowel via het dak als de gevel worden aangevoerd. In de unit zorgt een warmtewiel voor warmteterugwinning uit de afgezogen lucht. Ook voor de geluidseis van maximaal 35 dB(A) slaagde het ventilatietoestel. De keuze voor decentrale units is ook bewust. “We hadden ook grotere units op het dak kunnen zetten, maar dan moet je met de kanalen boven verlaagde plafonds. Zo’n buizensysteem maakt het wel duurder. Stand-alone is de goedkoopste oplossing.” Het prijskaartje aan de Zweedse unit bedraagt zo’n 15000 euro. De school least deunits via een zogenaamd full-operational leasecontact van ingenieurs- en beheersbureau IDBB en heeft subsidie via Frisse Scholen verkregen.

 

Ook Biddle biedt een ventilatievoorziening voor scholen dat werkt volgens het principe van verdringingsventilatie. De Ecovair neemt de plaats in van een radiator. Koudebuitenlucht wordt door de ingebouwde convector verwarmd en via gaatjesroosters aan de voor en zijkant van de unit het klaslokaal ingeblazen. Eén Ecovair in een klaslokaal is volgens Biddle voldoende. De maximale capaciteit bedraagt 750 m3.