fbpx
Artikel
multimeters

Meters zijn een essentieel gereedschap voor elke elektricien, technicus of elektronicus. Maar met de verscheidenheid aan meters die op de markt verkrijgbaar zijn, rijst vaak de vraag: welke moet ik kiezen? In dit artikel richten we ons op twee populaire soorten meters: ampèremeters en conventionele multimeters.

Stroomtang: Voordelen en toepassingen

  1. Niet-invasieve meting: stroomtangen zijn uitstekend geschikt voor het meten van stroom in circuits zonder deze te hoeven loskoppelen. Hierdoor is de meting snel, veilig en wordt de werking van het circuit niet verstoord.
  2. Meten van hoge stromen: stroomtangen kunnen vaak veel hogere stromen meten dan conventionele multimeters.
  3. Veiligheid: Als je het circuit niet hoeft te verstoren, is de kans op ongelukken kleiner, vooral bij hoogspanningssystemen.

Conventionele multimeters: Voordelen en toepassingen

  1. Multifunctionaliteit: Multimeters zijn veelzijdig. Ze kunnen stroom, spanning, weerstand, capaciteit en andere parameters meten, waardoor ze een onmisbaar instrument zijn in de werkplaats.
  2. Precisie: In veel gevallen bieden conventionele multimeters nauwkeurigere metingen, vooral in het lage bereik.
  3. Gebruiksgemak: voor veel gebruikers, vooral de minder ervaren, zijn conventionele multimeters gemakkelijker in het gebruik.

Welke meter kiezen?

De keuze tussen een stroomtang en een conventionele multimeter hangt vooral af van de toepassing. Als je vaak met hoogspanningscircuits werkt of grote stromen moet meten zonder het circuit los te koppelen, is een stroomtang ideaal voor jou. Als je echter een instrument nodig hebt voor algemene elektronische toepassingen, dan zal een conventionele multimeter aan je behoeften voldoen.

Samenvatting

Er is geen definitief antwoord op de vraag welke meter beter is. Het hangt allemaal af van de individuele behoeften van de gebruiker. Het belangrijkste is om een instrument te kiezen dat aan je eisen voldoet en om te letten op de kwaliteit. In deze context is het de moeite waard om te wijzen op het aanbod van TME, dat een ruime keuze aan metres en stroomtangen en conventionele multimeters van gerenommeerde fabrikanten biedt. Of je nu een professional of een amateur-elektronicus bent, bij TME vind je de juiste meter voor jou.