fbpx
Artikel

Villa van afvalmaterialen

Een villa van afvalmateriaal in Enschede bevat ook in de badkamer materialen en producten waarvan de herkomst tot in detail is uitgeplozen.  

2012 Architecten ontwierp in opdracht van een kunstenaarsechtpaar in Enschede een villa voornamelijk uit sloopmateriaal en fabricageresten. Een groot deel daarvan is afkomstig uit de directe omgeving. Villa Welpeloo is een uitgekiend voorbeeld van hoe het thema hergebruik kan worden ontwikkeld tot een geheel eigen architectuurstijl. De voornamelijk uit sloopmateriaal en fabricageresten opgetrokken kubusachtige woning, is een opvallende verschijning in de Enschedese nieuwbouwwijk Roombeek waar zadel- en schilddaken het straatbeeld domineren.

 

Sloopmateriaal

09ARC007 doc enschede 8Bij de materiaalkeuze liet het architectenbureau zich niet alleen leiden door hun streven om zoveel mogelijk sloopmateriaal en productieresten toe te passen, maar ze beperkten ook de regio waaruit deze materialen afkomstig mochten zijn tot een omtrek van 15 kilometer rondom de bouwplaats, opdat de CO2-balans niet zou verslechteren door lange toevoerwegen. Zo wordt de dragende structuur van Villa Welpeloo gevormd door een stalen skeletbouw, waarvan de profielen afkomstig zijn van een textielmachine uit een naburige fabriek. Kabelhaspels waren de bron van het gevelhout, dat een extra warmtebehandeling heeft gekregen zodat het beter bestand is tegen weersinvloeden. Een groot deel van de ramen bestaat uit glasafval van een nabijgelegen glasfabriek en voor de gevelisolatie werd gebruikgemaakt van de piepschuimrestanten van een naburige caravanfabrikant. Basismateriaal voor de witte keuken, en ook voor alle inbouwkasten, zijn voormalige reclameborden. De halogeenlampen zijn gemaakt van kapotte paraplu’s uit de omgeving.

 

Designbadkamer 

In de badkamers is gekozen voor nieuw sanitair van Duravit, dat punten scoort op het gebied van duurzaamheid door grondstofsparende productie, duurzame kwaliteit en tijdloos design. Zwart is hier de overheersende kleur. De donkere tegels en kunststof oppervlakken van gerecyclede koffiebekertjes vormen een contrasterende achtergrond voor de helderwitte lijnen van het Starck-ligbad. Ook de wc is van deze ontwerper. Hoewel architecten niet graag aan het einde van hun werk denken, heeft 2012Architecten dit toch laten meewegen in haar ontwerp; zo is de stalen constructie bijvoorbeeld geschroefd, zodat deze later gedemonteerd kan worden om wellicht aan een nieuwe levenskringloop te beginnen.

SD0112-roombeek1 (openingsbeeld) SD0112-roombeek2

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.