fbpx
Artikel

Vlakke plaat radiator populair

Een vlakke plaat radiator is hot. Consumenten vallen voor het strakke uiterlijk van deze verwarminglichaamen. Bovendien zijn bestaande radiatoren om te bouwen naar een modern jasje.  

Elke fabrikant heeft wel een radiator met vlakke plaat in het programma. Niet een lange verticale, bedoeld als designradiator voor in de bad- of woonkamer, maar één die de standaard geribbelde radiator in de woonkamer vervangt. Tot een paar jaar geleden moest je een beroep doen op dure Italiaanse designradiatoren, soms zelfs van aluminium. Of met een convector met vlakke voorkant. Niet voor niets is Jaga in de woningbouw enorm populair geworden. Bij deze radiatoren vallen twee principes op, of eigenlijk drie. Het meest eenvoudige is voor een bestaande geribbelde paneelradiator een vlakke stalen plaat te plaatsen. Dat doen bijna alle fabrikanten. Bij de meesten wordt al in de fabriek de vlakke voorkant op de radiator gelijmd. Bij anderen gebeurt de montage in de fabriek met magneten en clipjes. Soms wordt de voorplaat er los bijgeleverd zodat de installateur hem zelf aan de voorkant kan bevestigen. Tenslotte is er een geheel andere techniek, de watervoerende vlakke voorplaat. De geribbelde voorkant is helemaal vlak gemaakt. De voorplaat is dus watervoerend geworden. Vasco is één van de weinigen die deze techniek toepast.

 

Afzet verdubbeld

Groothandel Wasco merkt dat het een groeimarkt is, zegt Marco Dijkhof. De radiatoren verdwijnen vooral naar renovatieprojecten, meestal bij particulieren die echt voor het strakke uiterlijk vallen en waar niet de goedkoopste prijs doorslaggevend is. Ook Solar merkt een sterk gestegen belangstelling voor de vlakke radiator. In een paar jaar tijd is de afzet verdubbeld, vertelt Jeroen Hogenboom. “Het is echt een trend. Ik denk dat het van onze omzet van radiatoren zo’n 15 procent uitmaakt en dat was een aantal jaren geleden nog maar 5 tot 10 procent. In de woonkamer kiezen mensen voor een luxere uitstraling en daar willen ze ook wel wat meer voor betalen.” Daarnaast hebben ook steeds meer groothandels radiatoren met vlakke voorplaten op voorraad zodat installateurs er sneller voor kiezen, is de ervaring van Hogenboom. Solar voert de bekende merken Vasco en Henrad en het eigen merk Thermrad dat eveneens met vlakke voorplaat leverbaar is.

 

Watervoerend

Al-met-al is er dus de keuze uit drie principes: met vlakke watervoerende voorplaat, erop gelijmd met (speciale) lijm, of bevestiging met magneten. Wanneer kies je nu wat? Jeroen Hogenboom van Solar heeft daar wel een visie op. “Een watervoerende voorkant is wat steviger en komt daardoor meestal in kantoren of openbare gebouwen terecht. En het voordeel van een los klikbare voorkant met magneetjes of clipjes is dat je die bij een kleine beschadiging kunt vervangen zonder de hele radiator van de muur te halen. Gelijmde voorplaten zijn niet te verwijderen.” Radiatoren met een voorplaat met magneetbevestiging hebben de grootste luchtlaag tussen voorplaat en de eigenlijke radiator. Bij gelijmde voorplaten is dat een stuk lager. “Mijn inschatting is dat de totale afgifte met vijf tot acht procent afneemt” zegt Hogenboom. Het warmteverlies moet ook niet worden overdreven, want het grootste gedeelte van een dubbelplaats radiator bestaat uit convectiewarmte. Zeker bij laagtemperatuur radiatoren is het aandeel straling gering. “Bij LTV moet je het dan echt van de convectie hebben, dat is de enige warmte die écht telt.” Eveneens bestaan er systemen waarbij een radiator met een losse omkasting is om te bouwen tot een ‘designradiator’.

 

Tekst: Richard Mooi

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.