
Voor een renovatieproject in Amsterdam is een combinatie van Fermacell-vloerelementen (type 2E26) en de JK Flextube van JK Vloerverwarming toegepast. De 40 naoorlogse flats zijn via een collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO) getransformeerd tot 30 woningen van nieuwbouwkwaliteit.
De flats zijn oorspronkelijk gebouwd met het MuWi-systeem. Inmiddels waren de flats toe aan verbetering, zowel wat betreft energiezuinigheid als op het gebied van akoestiek. Fermacell en JK Vloerverwarming boden hiervoor een totaaloplossing met een gipsvezelvloer met een geïntegreerd lagetemperatuurverwarmingssysteem.

De vloer van Fermacell draagt bij aan geluidsdemping conform de eisen in het Bouwbesluit voor nieuwbouwwoningen voor luchtgeluidsisolatie (DnT;A ≥ 52 dB) en contactgeluidsisolatie (LnT;A ≤ 54 dB). Van Schagen Architekten uit Rotterdam nam de vloer op in het basisontwerp van de naoorlogse flats; bewoners mochten de rest zelf ‘afbouwen’. De woningen scoren energielabel A; vóór de renovatie werd nog energielabel D/E behaald.
Lage temperatuur
Daarnaast is het dankzij het geïntegreerde verwarmingssysteem mogelijk een ruimte op aangenamere wijze te verwarmen. Dit gebeurt met een lagere temperatuur, oftewel: met minder energie. Ferdi Jonkers van JK Vloerverwarming legt uit: “Ter vergelijking: een radiator verwarmt een ruimte slechts vanuit één punt. De temperatuur ligt dan rond de 60 graden Celsius, zodat de warmte overal in de kamer komt. Bij onze vloerverwarming ligt de temperatuur rond de 40 graden Celsius. Daarbij is dus sprake van egale warmtespreiding: elke vierkante meter krijgt evenveel warmte. Deze warmte stijgt bovendien op en volgt zo als het ware de natuurlijke, menselijke lijn.”
Opbouwhoogte

De vloer van Fermacell is opgebouwd uit twee lagen gipsvezel van 12,5 mm dik met daaronder een laag vilt van 9 mm. Daarin zijn sleuven gefreesd en is de JK Flextube van JK Vloerverwarming verwerkt. Dit is een vloerverwarmingsbuis, die bestaat uit vijf lagen PE-RT (Polyethylene of Raised Temperature Resistance). Fermacell verwerkt het slijpstof uit de vloerelementen in de fabriek tot nieuwe gips-vezelplaten. De opbouwhoogte van deze verwarmingssystemen is bovendien minimaal: vanaf 27 mm. Verder is het droogbouwsysteem dankzij het beperkte gewicht zeer geschikt voor renovatiedoeleinden en is het mogelijk om ongelijke vloeren weer vlak te maken. Ook zijn de systemen toekomstbestendig door het mogelijke gebruik van alternatieve energiebronnen.
Tekst en beeld: Procomm