fbpx
Artikel

De gasprijzen stijgen naar een ongekende hoogte. De verwachting is dat de kosten de komende jaren hoog blijven, omdat de overheid het gebruik van gas wil ontmoedigen. Dat maakt het voor woningbezitters steeds aantrekkelijker om voor een elektrische verwarming, zoals een elektrische kachel, te kiezen. Veel installateurs krijgen hierover vragen van klanten. Wij zetten de belangrijkste oplossingen en de voor- en nadelen op een rij.

Alle woningen moeten in 2050 van het gas af zijn. Althans, dat is de doelstelling van de overheid. Gelukkig zijn er verschillende manieren om een huis via het elektriciteitsnet te verwarmen. Bijvoorbeeld via stadsverwarming. Hierbij komt het warme water via een netwerk van waterleidingen. Als dit water is afgekoeld, gaat het weer terug naar het netwerk, waar het wordt hergebruikt.

Infrarood

Ook infrarood panelen zijn een mogelijkheid. Zo’n paneel is binnen een paar minuten op temperatuur. Een goede isolatie is bij deze oplossing wel heel belangrijk. Daardoor is het vaak niet aan te raden om infrarood in het complete huis te gebruiken. Als extra verwarming voor bijvoorbeeld de slaapkamer zijn de panelen wel heel geschikt.

Warmtepomp

Een andere mogelijkheid is het installeren van een warmtepomp. Deze waterpompen zijn er verschillende soorten. De bekendste is een lucht/waterwarmtepomp. Deze pomp haalt warmte uit de buitenlucht, het afvalwater of uit de grond en verwarmt daarmee het huis. Dit levert een vermindering van de CO2-uitstoot op tot wel 50 procent! Wel is het voor een elektrische waterpomp belangrijk dat de woning goed geïsoleerd is. Daarnaast zijn er ook hybride warmtepompen. Deze werken in combinatie met een cv-installatie. Alleen als het buiten erg koud is, zal de cv aanspringen. Hiermee daalt de CO2-uitstoot met ongeveer een kwart. Beschikt een woning over een mechanisch ventilatiesysteem? Dan zijn er ventilatielucht/waterwarmtepompen beschikbaar, die de ventilatorbox vervangen.

Elektrische kachel

Een elektrische kachel kan ook uitkomst bieden. In dat geval moet het huis wel heel goed geïsoleerd zijn. Anders kan een elektrische verwarming het best als bijverwarming worden gebruikt. Een groot voordeel van een elektrische kachel is dat deze heel snel opwarmt en afgeeft. Verder is elektrische verwarming heel milieuvriendelijk. Vooral in combinatie met bijvoorbeeld zonne-energie. En een elektrische kachel is heel veilig, omdat er geen kans is op een koolstofmonoxidevergiftiging en er geen gas kan lekken.

Pellet cv-ketel

Tot slot kunnen pelletkachels worden gebruikt om het huis te verwarmen. Deze kachels worden aangesloten op de radiatoren. Helaas heeft deze verwarming wel een minpunt: er ontstaat rook, die via een schoorsteen naar buiten wordt geleid. Dat is niet heel milieuvriendelijk.

Kortom: aan het elektrisch verwarmen van een huis kleven voor- en nadelen. Het grootste pluspunt is de kostenbesparing. Daarnaast wordt een huis sneller warm én is het gebruik van elektriciteit veiliger. Een minpunt is dat de stroomkosten omhoog gaan. In dat geval kan het raadzaam zijn om eens naar het energiecontract te kijken. Is er misschien een goedkopere aanbieder? Ook een boiler of zonnepanelen kunnen uitkomst bieden. Hiermee kunnen consumenten hun eigen stroom opwekken. Dat is natuurlijk helemaal ideaal!