fbpx
Artikel

Het installatiewerk in het nieuwe onderkomen van Greenpeace mag gezien worden. Aanvankelijk was het de bedoeling dat er een traditionele verwarmings- en koelinstallatie in monumentale Smederij op de NSDM-werf in Amsterdam-Noord zou komen. Maar met die oplossing kon een milieuvriendelijke organisatie als Greenpeace niet leven. In overleg met de Installatie Advies Groep werd naarstig gezocht naar een milieuvriendelijk, energiezuinig en individueel regelbaar klimaatbeheersingssysteem. Die vond men in het VRF-systeem van Mitsubishi Electric, in Nederland geïmporteerd door Alklima uit Alblasserdam.

 

Fotoalbum 

Klik hier voor een fotoalbum van het project

Een volledige reportage leest u in Installatie en Sanitair nummer 6. Klik hier voor een gratis proefnummer of een voordelig (proef)abonnement. 

 

Tegelijk koelen en verwarmen

greenpeace2Het zogeheten City Multi R2 systeem kan de voormalige loods tegelijkertijd koelen en verwarmen. Dat wil zeggen dat er in één ruimte gekoeld kan worden terwijl in een andere ruimte met hetzelfde systeem verwarmd kan worden. De energie die onttrokken wordt uit een vertrek waar een koelvraag heerst kan effectief worden ingezet in een ander vertrek waar verwarmingsvraag heerst. De lucht-lucht warmtepompen verzorgen 85 procent van de warmtevraag. Vanwege de warmtepomptechniek zou een gasaansluiting voor De Smederij overbodig zijn, ware het niet dat bij pieken in verwarmingsvraag twee ketels van elk 230 kW warmte afgeven via de vloerverwarming. Desalniettemin is er een forse besparing op de CO2-uitstoot ten opzichte van een traditionele CV-installatie. Voor Greenpeace, met 2100 m2 veruit de grootste afnemer in de 4000 m2 grote loods, volstaat slechts een vermogen van 50 kW. 

 

Zichtwerk

Gezien de complexe stalen draagconstructie met kraanbanen in de loods vroeg het stelsel van leidingwerk, binnenunits en verdeelboxen om uitgekiende engineering van installateur Installatie Techniek Raalte. “Het was een uitdaging om de installatietechniek ingepast te krijgen”, stelt projectleider en directeur Roy Schulten vast. “Bovendien moest alles in het zicht blijven, dus we hebben elke leiding, rooster of unit esthetisch doorgeakkerd met de architect. Het was een hele puzzel om de complete configuratie uit te leggen”. Installatie Techniek Raalte heeft met haar partners bij dit project BIM toegepast.  

 

Ventilatie en tapwater

greenpeace1Het VRF-systeem ook gebruikt voor ventilatielucht. Door de installatie te koppelen met zes Lossnay WTW-units van Mitsubishi boven de natte ruimten in de ruimte van Greenpeace worden de luchtstromen via een warmtewisselaar uitgewisseld. Daarnaast wordt de installatie in De Smederij gebruikt voor de verwarming van tapwater. Met de zogeheten PWFY boosterunit kan er tot 70°C warmtapwater worden bereid. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.