fbpx
Artikel

Naar alle waarschijnlijkheid zul je al wel weten dat dubbel glas een stuk beter is op het gebied van isolatie dan enkel glas. Mogelijk heb je in je huis of bedrijfspand nog wel enkel glas maar wil je dit laten vervangen voor isolatieglas. Helaas is dit niet altijd mogelijk. Gelukkig zijn er dan nog wel andere opties als je het gebouw beter wilt isoleren. Zo zou je kunnen kiezen voor voorzetramen. Dit zijn ramen die ideaal zijn voor situaties waarin dubbel glas geen optie is om wat voor reden dan ook. Dit zou bijvoorbeeld kunnen in oude panden, maar ook in kerken of monumenten. In dit artikel kun je meer lezen over voorzetramen.

Wat zijn voorzetramen überhaupt?

Een voorzetraam is een raam dat geplaatst wordt voor of achter een bestaand raam. Door dit te doen hoeft er dus geen dubbel glas geplaatst te worden, wat niet altijd mogelijk is doordat isolatieglas dikker is dan enkel glas. Hierdoor passen ze niet in de ouderwetse kozijnen, die we juist wel graag willen behouden. Het is dan dus beter om te kiezen voor voorzetramen. Deze exemplaren kun je kopen in allerlei soorten en maten. Ditzelfde geldt ook voor de profielen die over het algemeen om de voorzetramen heen zitten. Zo kun je kiezen voor een voorzetraam dat precies op je huis of bedrijfspand past.

Thuis

Zoals eerder al genoemd is, zou je onder andere de voorzetramen kunnen laten plaatsen bij je woning door een glaszetter. Dit is met name handig als je in een oud huis woont of als het om een monumentaal pand gaat. Dit tocht meestal, wat opgelost kan worden met behulp van de voorzetramen. Dit zal namelijk zorgen voor thermische isolatie, wat ook handig is als je nog enkel glas hebt in je huis. Hierdoor zal het bij je thuis een stuk comfortabeler worden, je wooncomfort zal dus echt stijgen door de voorzetramen. Bovendien zul je geld kunnen besparen aangezien je minder hoeft te stoken doordat er minder kou binnendringt.

Architecten en aannemers

Als je als professional bent ingehuurd om een historisch pand te renoveren dan zul je te maken krijgen met de Monumentenwet. De reden hierachter is dat je aan een monumentaal gebouw niet zomaar iets mag veranderen. Dit is al helemaal het geval op het gebied van de bestaande kozijnen. Hierdoor is de kans dan ook klein dat je dit pand kunt voorzien van dubbel glas. Als je een monumentaal gebouw alsnog goed wilt isoleren dan zijn voorzetramen de oplossing, wat ze direct ook echt ideaal maakt voor architecten en aannemers.

Andere voordelen

Door voorzetramen te plaatsen zul je dus merken dat je minder energie- en stookkosten hebt. Daarnaast zal dit ook zorgen voor meer wooncomfort. Een ander voordeel van deze maatregel is dat het bestaande kozijn niet vervangen hoeft te worden. Het zal bovendien alsnog mogelijk zijn om je huis te ventileren, terwijl de voorzetramen ook op maat gemaakt kunnen worden indien dit nodig blijkt te zijn.