fbpx
Artikel

Warmtepomp presteert dankzij dakcollectoren

Een systeem van eigen ontwikkelde collectoren die geïntegreerd zijn in de dakconstructie dragen in een duurzame woonwijk in Uden significant bij aan de prestatie van de warmtepomp.   

De eerste woningen van het project – 32 rijwoningen (huur) en 10 tweekappers (koop) – zijn inmiddels opgeleverd. Projectinstallateur R&R Systems uit Gemert voorzag alle woningen van een eigen energiezuinig comfortsysteem met een Nibe F1245 PC combi water/water warmtepomp, een Nibe RMU 40 kamerthermostaat, een gesloten bodemcollector met 1, 2 of 3 bodemlussen van 100 –175 m2en het zelf ontwikkelde Energydak, in oppervlakten van 10, 12 of15 m2. Enkele woningen hebben daarnaast combi PV-panelen die ook warm water kunnen opwekken.

 

Energydak

De woningen in het project VelmolenBuiten zijn voorzien van een Energydak. Dit is een eigen vinding van R&R Systems en bestaat uit kunststof lamellen waar leiding kanalen doorheen lopen. Deze lamellen worden opgenomen in de dakconstructie door ze tussen isolatie- materiaal direct onder de dakbedekking op het dakvlak te monteren. Zo kan de warmte optimaal geleiden. De lamellen zijn gevuld met een water/glycoloplossing en fungeren als thermische collectoren die overdag warmte aan het dakvlak onttrekken. Bijkomend voordeel: het dak wordt gekoeld. De warmte wordt ’s zomers opgeslagen in de bodem, maar kan ’s winters direct worden benut voor het voeden van de warmtepomp of de vloerverwarming of voor het voorverwarmen van warmtapwater. Daarbij komt dat de lamellen aan de buitenzijde van het gebouw niet zichtbaar zijn. Dat maakt het Energydak volgens Jan van Houtum van R&R Systems een esthetisch verantwoorde oplossing voor de winning van duurzame energie bij zowel nieuwe als bestaande woningen. “Bij enkele daken in het project zijn PVT-panelen geïnstalleerd, waarbij deze de functie van het Energydak overnemen. Elk energiesysteem heeft een speciale besturing die zorgt voor een optimale werking van de installatie. De bewoners kunnen de temperatuur van de woning regelen met de Nibe RMU 40 kamerthermostaat. Met deze thermostaat kun je bijvoorbeeld de warmtepomp op afstand bedienen. Tijdens de ingebruikname van de woningen hebben we in samenwerking met Nibe een aantal sessies met bewoners gehouden over hoe ze de temperatuur in de woningen het beste kunnen instellen om al te grote temperatuurschommelingen te voorkomen.”  

 

Balans 

Met het Energydak is de thermische balans van de bron volgens Van Houtum tot in lengte van jaren gewaarborgd. Dit resulteert in een verhoging van de COP van de warmtepomp doordat deze dankzij de hogere aanvoertemperatuur van het water en een betere thermische balans van de bron efficiënter functioneert.” Dit wordt ook onderstreept door een onderzoek van TNO die in haar rapport zegt dat het Energydak in combinatie met een warmtepomp veel belovende perspectieven heeft.

 

 

6 reacties op “Warmtepomp presteert dankzij dakcollectoren

 1. monique schreef:

  ik zou hier graag meer informatie over willen ontvangen.Bijvoorbeeld of het ook mogelijk is in/op een plat dak ?

 2. B. Grabijn schreef:

  Er zijn ook energiedaken c.q. zonthermische daken mogenlijk voor platte daken. Zonnecollectoren voor de boiler kunnen ook bij kleine systemen dienst doen voor het verbeteren van het rendement van de warmtepomp-installatie. Mvg, Bram. Ecensy.

 3. Piet de Vries schreef:

  Dit is een leuk idee.
  Is hier een flow schema van beschikbaar ?
  Wat zijn de kosten van het benodigde materiaal ? Is hier documentatie van ?
  Wat is de warmte opbrengst in combinatie met verticale bodem collectoren. Hoe ga je daar rekenkundig mee om

  Heeft u een voorbeeld project met cijfer materiaal ?
  Ik hoor graag die nadere informatie.
  Met vriendelijke groeten

  P.de Vries 0320-269572

 4. s.meiland schreef:

  Ik zou ook hier graag meer over willen weten , zeer intressant
  Ik ben stalen buispalen inpandig aan het heien en pulsen, nu vraag ik mij af of het rendabel is om er eventueel kunststof slangen om de buis mee te heien en of dit ook een gunstig rendement oplevert in combinatie met een warmtepomp. Mvg. Simon

 5. P.de Vries schreef:

  Graag nadere informatie over besturing -kosten-flowschema zie eerdere reactie

 6. R&R systems schreef:

  voor meer informatie kunt u mailen naar
  info@energieverdieners.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.