
Camping Torentjeshoek in Dwingeloo draagt op energiezuinige wijze bij aan een beter klimaat, passend bij de natuurlijke omgeving waarin de camping zich bevindt. Het warme water wordt op een duurzame manier verkregen met een warmtepompboiler. Comfortabel en energiezuinig.
De achtergrond
Het warmwatergebruik is hoog op een camping en het traditionele kamperen verandert. Er is een toename in luxe kamperen. Vooral het gebruik van eigen sanitair heeft mede door corona een enorme vlucht genomen. Deze toenemende interesse in kampeerplaatsen met privé-sanitair vraagt om duurzame oplossingen. Daarom is gekozen om het sanitair te voorzien van een warmtepompboiler. Voorwaarde hierbij was dat de toestellen eenvoudig waren te installeren, te onderhouden en te gebruiken.
De warmtepompboiler nader uitgelegd
Een warmtepompboiler is een energiezuinige elektrische boiler. Het bestaat uit een monobloc warmtepomp in combinatie met een boiler voor tapwater. Het voorraadvat kent een capaciteit van 250 liter. Voor camping Torentjeshoek meer dan voldoende om comfortabel de privé-sanitairplekken van warm water te voorzien. Dit is normaal gesproken genoeg voor gezinnen tot 5 personen.
De warmte wordt door een ingebouwde warmtepomp uit de buiten- dan wel binnenlucht gehaald en gebruikt voor het opwarmen van warm tapwater.
Een warmtepompboiler is uitgerust met een koelvloeistof die al bij lage temperaturen kookt. Tijdens het kookproces treedt gasvorming op. De compressor perst dit gas samen en hierdoor stijgt de temperatuur. Deze temperatuurstijging geeft warmte af aan het aanwezige water in de boiler.
Hierna wordt de druk verlaagd, het gas wordt weer vloeistof en de cyclus begint opnieuw. Het boilervat beschikt ook over een elektrisch element om het water nog sneller op temperatuur te krijgen.

Waarom een warmtepompboiler?
Bij een hoog warmwatergebruik is een warmtepompboiler interessant. Ook wanneer er een oude boiler vervangen moet worden is een warmtepompboiler een duurzaam alternatief voor het opwarmen van warm tapwater. Het verbruik van dit toestel ligt veel lager dan dat van een klassieke elektrische boiler die we nog vaak zien in de woningbouw.
Geschikt voor de particuliere- als de zakelijke markt in nieuwbouw- en renovatie-toepassingen:
- Als vervanging van een traditionele elektrische boiler
- Als duurzaam / elektrisch alternatief voor aardgas
- Als tapwateroplossing bij blok-/stadsverwarming
- Als meest eenvoudige stap naar verduurzaming
- Bij extra capaciteit voor een 2e badkamer en bijgebouw
- In recreatiewoningen, B&B’s, campings, sportclubs en zwembaden
De ingezette warmtepompboiler

Er is gekozen voor de ATAG Energion Nuos Plus warmtepompboiler, geschikt voor 2-5 persoons huishoudens. Belangrijkste eigenschappen: Veel warm tapwater en gebruik van duurzame energie met een energiebesparing tot 80%.
Deze staande warmtepompboiler kent een hoog rendement en functioneert met zowel binnen- als buitenlucht en wordt indien nodig ondersteund door elektrische elementen.
De geïnstalleerde uitvoering op Torentjeshoek is de Plus 250L Sys. Deze heeft een aansluiting voor 1 externe warmteopwekker door middel van één spiraal. Er is ook een uitvoering 250L Twin Sys, die een aansluiting heeft voor 2 externe warmteopwekkers door middel van twee spiralen.
- Energielabel: A+
- Gemiddeld opgenomen vermogen: 700W
- Rendement op verwarmen (Wp); COP 3,35 (+7/55ËšC)
- Meer productinformatie vind je hier
Besparingen en subsidies
Naast de genoemde energiebesparing, komt de Energion Nuos Plus in aanmerking voor ISDE-subsidie tot max. €650,00. Dit geldt zowel voor de particuliere- als de zakelijke markt als in nieuwbouw- en renovatie-toepassingen.
De voordelen op een rij
- Duurzaam alternatief voor aardgas
- Compacte afmetingen en eenvoudig te installeren
- Extra watercapaciteit voor bijv. een 2e badkamer en/of bijgebouw
- Extra warmwatercomfort met een aanzienlijk lagere energierekening
- ISDE-subsidie tot €650,-
Het resultaat

Camping Torentjeshoek heeft bewust gekozen voor een warmtepompboiler, dankzij de eigenschappen van veel warm tapwater en het gebruik van duurzame energie.
Ook de grote inhoud van 250L is belangrijk op een camping, gezien het dagelijkse warm water gebruik op de privé-sanitair plaatsen. De gerealiseerde 80% energiebesparing op warm water heeft eraan bijgedragen dat meerdere privé plaatsen van warmtepompboilers zullen worden voorzien. Een korte video-impressie van het project Torenhoek vind je hier.
Meest eenvoudige stap naar verduurzaming
Naast privé-sanitair op een camping kunnen ook woningen op een duurzame manier van warm tapwater worden voorzien. Het elektriciteitsverbruik wordt tot een minimum beperkt, omdat er gebruik gemaakt wordt van de aanwezige buiten- en binnenlucht. Ook toepasbaar in matig geïsoleerde woningen en zo de meest eenvoudige verduurzamingsstap.
Dit artikel is gesponsord door ATAG Verwarming