
Een ecologisch woonproject in Driebergen is compact gebouwd. De woningen zijn voorzien van vacuümtoiletten en een warmtepompboiler en worden volledig verwarmd met warmtewanden.
WKO
Voor verwarming is een gemeenschappelijke installatie aangebracht, met een warmtepomp en koude- en warmteopslag in de bodem. De woningen worden volledig verwarmd middels warmtewanden. Bij de houtskeletbouw zijn de leidingen hiervoor aangebracht in leemstuc. In het kalkzandsteen is gebruik gemaakt van de Silka Klimaatwand , die prefab voorzien is van leidingsleuven.
De meeste woningen hebben daarnaast nog een houtkachel of een tegelkachel, maar de capaciteit van de warmtewanden is in principe voldoende voor een aangenaam klimaat. Van Panhuys en Bais pasten al eerder warmtewanden toe en hebben ook zelf ervaren dat dit een aangename warmtebron is. ‘En je kunt er een hogere temperatuur aan geven dan aan vloerverwarming. Het vermogen is daardoor dus iets hoger.’
Warmtepompboiler
Vanuit oogpunt van energiebesparing is het belangrijk om warmte terug te winnen uit afgezogen ventilatielucht. De architecten wilden echter geen balansventilatie toepassen. Dit vanwege geluidhinder, vanwege de benodigde kanalen en vanwege vervuiling van die kanalen. Als alternatief is gekozen voor een warmtepompboiler, waarbij de teruggewonnen warmte wordt toegevoegd aan het warm tapwater. Ongeveer 10 procent van de woningen heeft in plaats hiervan een zonneboiler. Dat is een individuele keuze, die echter wel afbreuk doet aan het groendak.
De woningen hebben daarnaast nog warmteterugwinning uit douchewater . Er is een recirculatie-afzuigkap toegepast zodat ook daardoor geen warmte verloren gaat. Als duurzame energiebron is op het dak ook nog 40 m2 pv-panelen toegevoegd.
Vacuümtoiletten
Opvallend is de keuze voor vacuümtoiletten . De pomp daarvoor – dubbel uitgevoerd vanwege bedrijfszekerheid – is geplaatst in de kelder die zich onder een deel van het gebouw bevindt. Voordeel van dit systeem is de waterbesparing, maar ook de geringe leidingdikte die hiervoor nodig is. Voor zowel liggende als standleiding is een doorsnede van ø 50 voldoende.
Vooral in een compact gebouw met een grote variatie in woningen is dat een belangrijk winstpunt. Wel moeten dubbele leidingen worden gelegd omdat op het systeem alleen toiletten kunnen worden aangesloten. Voor keuken, wastafels, wasmachine en dergelijke is nog een keer een leidingsysteem van ø 50 nodig.
Ruimte voor gebruik van passieve zonne-energie was er in dit project niet. Wel is de bouw zo uitgevoerd dat er achteraf gemakkelijk alsnog – vergunningsvrij – serres kunnen worden aangebouwd.
Meer berichten
-
Premium
Buitendeel warmtepomp liggend op dak
Het verhaal achter een opmerkelijke nieuwkomer in warmtepompland: de Blackbird van WeHeat. Lees verder →
-
Premium
Schoolvoorbeeld moderne installatietechniek
Vanuit de gedachte dat een gezonde leeromgeving lichaam en geest stimuleert, liet schoolbestuur Tabijn een… Lees verder →
-
Concentrische rookgasafvoer nieuwe standaard
Negen heel goede redenen voor installateurs én woningeigenaren om per direct alleen nog maar concentrische rookgasafvoeren voor hun gasinstallaties te willen. Lees verder →
-
Wie is de beste probleemoplosser bij cv-installaties?
Wat weet je van de meest voorkomende storingen en onderhoudsvraagstukken rondom cv-installaties? Lees verder →
-
PremiumPremium
Passief bouwen: 31 appartementen collectief op 40kW
Twee nieuwe appartementengebouwen van elk 31 eenheden in Den Bosch hebben zo’n lage warmtevraag dat… Lees verder →
-
Premium
Installatietrends: wat gaat 2023 brengen?
Trends en voorspellingen voor 2023. Wat gaat de installatiebranche volgend jaar raken? Lees verder →
-
Premium
Stoken op etensresten: hoe werkt dat?
HR-ketels die afgesteld zijn op laagcalorisch biogas, kunnen stoken op etensresten. Hoe werkt dat met een vergister? Lees verder →
-
Partnerartikel
Bivalente oplossing voor verwarmen en warm tapwater
Hotel Van der Valk Venlo is uitgebreid met 107 kamers. Een bivalente verwarmingsoplossing verwarmt deze… Lees verder →
-
PremiumPremium
Renovatie naar gasloos: nieuwe jas en bodemwarmtepomp
Het was een rigoureuze verbouwing, maar een jaren ’50 woning in Loo heeft de aardgasaansluiting… Lees verder →
-
Premium
Randvoorwaarden grote doorbraak warmtepomp
Ruim baan voor de warmtepomp: dit moet er gebeuren voor een echte doorbraak. Lees verder →